web analytics
feb 142013
 
parák v akcii

Určite túto situáciu poznáte. Snažíte sa udržiavať sporák čistý. Po každom varení ho poctivo poumývate. No akonáhle dáte variť zemiaky, voda z hrnca vykypí a čistý sporák či varná doska sú minulosťou. Keď sa mi to stalo posledne, najprv som sa nahnevala. No potom som začala špekulovať nad tým, ako by sa dalo „putovaniu“ zemiakov po sporáku zabrániť.


Viem. Pri varení sa to často stáva. U mňa sa pri varení najčastejšie „rozutekajú“ zemiaky a potom strukoviny. Najmä hrášok. Z tohto dôvodu najradšej varím zemiaky v pare. Neprídem tak o cenné látky, ktoré by sa vylúhovali do vody a nemusím tiež čistiť sporák. Ak dám do hrnca pod parák dosť vody, mám po starostiach. No variť v pare naklíčené zemiaky sa mi veľmi nechce. Aj keď klíčky odstraňujem až do hĺbky, predsa len pri klasickom varení vo vode sa do nej nejaký ten jedovatý solanín vyplaví. A keď ešte pridám počas varenia trochu rasce, údajne to zabráni škodlivému účinku tých zvyškov. Tak teda varím zemiaky ku koncu zimy zväčša v hrnci vo vode a po dovarení vodu vylejem.

multifunkčný parák

Problém je len v tom, že hoci sa hrniec zdá zo začiatku dosť veľký, postupne sa akosi „zmenšuje“. Zemiakom je v ňom pritesno a tak utekajú po sporáku. Väčší hrniec je jednou z možností, ako tomu predísť, no má aj svoje nevýhody. Je v ňom zbytočne veľa vody a tej dlho trvá, kým zovrie. Na druhej strane pri varení sa jej veľa vyparí a v kuchyni je zbytočne vlhko. Riešila som to pokrievkou. No aj keď mám pokrievku s otvorom na paru, nestačilo to a zemiaky aj tak utiekli.

parák na hrnci

A tak som minule položila na hrniec namiesto pokrievky antikorový parák. Voda sa rýchlo zohriala a zároveň cez dostatok dierok mohla vznikajúca para pomaly unikať. Keď bolo po chvíli v hrnci už vody menej, na parák som položila ešte klasickú pokrievku a zemiaky pomaly dovarila.

Taký istý postup som už vyskúšala aj s hráškom. Varil sa pomaly. Vznikajúca pena vystúpala po stenách paráku a sporák ostal úplne čistý.

hrniec s parákom

Keď som pred časom tento parák kupovala, ani som netušila, na čo všetko ho využijem. A tak okrem naparovania mäsa či zeleniny mi slúži aj ako sitko na cedenie cestovín. Ďalej výborne nahradí pokrievku na hrniec. A dokonca sa osvedčil aj ako nakličovadlo na obilniny či strukoviny.

No povedzte, neoplatilo sa investovať pár drobných do kúpy takejto multifunkčnej vecičky?



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.