Ako moja neskorá slivka dostala jesenný strih

Staré dobré pravidlo hovorí, že správny čas na letný rez kôstkovín je po zbere úrody. Pri takej čerešni alebo višni žiadny problém. No neskorá slivka, s tou treba mať trpezlivosť. Plody sa ukážu síce už v máji. Rýchlo rastú aj modrejú. No na naozajstný chuťový zážitok je dobré si počkať. Často krát až do konca septembra. A tak by sa rez, ktorý potom nasleduje, mohol pokojne volať jesenný.


Tak tomu bolo aj tento rok. Ako slivky postupne dozrievali, tak sme ich jedli. Strom bol síce obsypaný, ale na lekvár ani na pálenku akosi nezvýšilo. Obrovské, sladké a mäsité plody máme radi všetci. Dokonca aj osy a sršne. Plastová fľaša, naplnená cukrovou vodou a zavesená v korune stromu, však tento problém takmer dokonale vyriešila.

slivka pred rezom

moja slivka pred rezom

Moja slivka menom Čačanská najbolja má už dobrých desať rokov. Keď sme ju vtedy sadili, bola už neskorá jeseň. Jamu som mala pripravenú, no voda na jej dne sa zmenila na ľad. Najprv sme ho teda rozbili a až potom milú slivku zasadili. Veľmi som sa o ňu bála. Ona sa však bez problémov ujala a odvtedy rodí každý rok.

A aby zarodila aj na ten budúci, treba sa o ňu postarať. Najlepšie správnym rezom.

Ja ho robím každý rok. Vždy po zbere úrody. Ale dôležité je, aby boli na konároch ešte všetky listy zelené. Na to si dávam pozor. Je to znak toho, že strom ešte plne vegetuje. Teda, že stále v ňom prúdi dostatok miazgy. Rany sa rýchlo zahoja a v zime, prípadne na jar, tak nehrozí žiadna infekcia.

Podľa lunárneho kalendára je najlepšie rezať v čase ubúdajúceho Mesiaca a to v dňoch plodov. V znameniach Baran, Lev a Strelec.

moja slivka po reze

moja slivka po reze

Pri samotnom reze odstraňujem všetky suché a prekážajúce konáre. Aj tie, ktoré sa navzájom prekrývajú. Ďalej si vytvarujem korunku. Musí mať dostatok svetla a možnosť prúdenia vzduchu. Plody potom rovnomerne dozrievajú a sú menej náchylné na hubové choroby. Mladé tohtoročné výhonky skracujem najčastejšie na 4 až 6 listov. To hlavne tie, ktoré rastú smerom nahor. Pokojne tak na ne dosiahnem pri prípadnom postreku či zbere úrody aj bez rebríka. Každú reznú ranu, aj tú najmenšiu, potieram balzamom, aby sa čo najrýchlejšie zacelila.

Osvedčil sa mi BIO PLANTELLA ARBOSAN smola. Je to prírodná živica, ktorá pôsobí proti infekcii, má takmer tekutú konzistenciu a môžete s ňou bez problémov robiť aj pri nižších teplotách. Tuba má na konci malú akoby špongiu a vďaka nej sa živica dostane do aj tých najmenších špár.

Takto ošetrená slivka v pohode prečká zimu a vy sa na budúci rok môžete tešiť na bohatú úrodu.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.