web analytics
sep 072012
 

Ešte ani neskončila žatva a už nás strašia zvýšením cien pekárskych výrobkov. Vraj pre slabú úrodu pšenice. Iste, tohtoročné leto bolo horúce a suché. Viaceré plodiny mali problém čo i len prežiť, nie to ešte bohato zarodiť. Z hľadiska dlhodobého priemeru nejde však o žiadnu tragédiu. Ani o všetky plodiny. Len pekárom táto situácia hrá do karát. Už dávno plačú, že svoje rožky a chlieb predávajú pod cenu. A tak teraz majú aspoň „oprávnený“ dôvod cenu zvýšiť.


Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ľudia nemajú na výber. Veď predsa chlieb je základná potravina a život bez neho si väčšina z nás nevie ani len predstaviť. A či bude lacný alebo drahý, tak či tak si ho kúpia. Je to rýchle, jednoduché a pohodlné. Lenže všetkého veľa škodí. Aj konzumácie chleba a pečiva. Často aj niekoľkokrát denne. Najmä ak je z pšeničnej múky. Lepok, ktorý vo veľkej miere obsahuje, nášmu telu neprospieva. A ak je múka ešte aj biela, chýbajú jej nielen živiny, ale aj enzýmy a vláknina potrebná na jej strávenie. Preto si čoraz viac ľudí, v snahe mať na svojom stole kvalitný, výživný a nie stále len pšeničný chlieb, kúpi domov pekáreň. V lepšom prípade rovno aj s mlynčekom na obilie.

mlynček na obilie

môj mlynček na obilie

Ak ste tak urobili aj vy, získali ste do určitej miery nezávislosť. Odteraz vy sami rozhodnete o tom, kedy a hlavne z akých surovín si ten svoj chlieb upečiete. Možností máte naozaj dosť. Záleží len od toho, či vám lepok nerobí problém alebo sa mu potrebujete vyhnúť.

pšenica a chliebKlasickou obilninou s vysokým obsahom lepku je už spomínaná pšenica. Zvlášť dnešná, vyšľachtená na vysoké výnosy. Málo živín, ale veľa masy s lepkom. Oveľa lepšou alternatívou je špalda a kamut. Majú podstatne menej lepku, zato sú plné vitamínov, minerálov aj vlákniny. Okrem toho sú ľahko stráviteľné. Hodia sa na prípravu nielen chleba a pečiva, ale aj na rôzne placky, kaše či uvarené, ako závarka do polievky.

Pri neznášanlivosti lepku je výber surovín o niečo zložitejší. Nie je to však nič neriešiteľné. Existujú aj prirodzene bezlepkové obilniny. Takú pohánku, ryžu, kukuricu či pšeno pomeliete na múku raz dva. Potom už stačí pridať len trochu soli a vody, prípadne jogurtu a cesto na placky máte hotové.

A čo strukoviny? Myslíte si, že vás nezasýtia aspoň tak dobre ako chlieb? Cícer, cícerhrášok, fazuľa a sója sa, mimochodom, tiež dajú zomlieť na múku. A ešte akú výživnú!

Tak ako? Ešte stále máte pocit, že sme všetci závislí na milosti či nemilosti výrobcov tradičného chleba a pečiva? Že keď sa zvýšia ceny týchto potravín, zostaneme hladní? Neverte tomu. Mám to vyskúšané na sebe. Domáceho celozrnného chleba mi stačí na zasýtenie polovičné množstvo v porovnaní s bielym. A to je len jedna z výhod.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)