web analytics
apr 122012
 

Slovo cholesterol vyvoláva u ľudí obavy. Aj málo informovaní vedia, že jeho zvýšená hladina v krvi škodí, že sa usadzuje na stenách ciev a môže spôsobiť ich upchatie, infarkt a možno aj smrť.

Zastihla aj vás takáto poplašná správa? Pohodlne sa usaďte, skúsime to spolu „rozdýchať“.


Predstavte si svoje cievy. Krv v nich prúdi pod určitým tlakom a keby neboli patrične pevné a zároveň elastické, časom by sa prederavili. Ale toto nám nehrozí, keďže naše telo je dokonalosť sama. Na ochranu cievnej steny pred poškodením používa žltkastú látku mazľavej konzistencie, zvanú cholesterol.

Do nášho tela sa dostáva nielen potravou, ale zároveň si ho telo tvorí samo v pečeni. Čiže aj keby sme nejedli žiadne tuky, je ho vždy dostatok. Koncentrácia je presne daná na to, aby ho bunky cievnej steny mohli využiť na tvorbu vnútornej výstelky. Zároveň sa táto po určitom čase odlúpi a znova zregeneruje. Pokiaľ sa cievna stena poruší, hlavne pri zvýšení krvného tlaku, dochádza k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, lebo je potrebné rýchlo vyrobiť „záplatu“.Kvalita, teda pevnosť a pružnosť, tejto záplaty závisí od materiálu, teda tuku, ktorý pečeni na jeho výrobu dodáme.

Aký je teda ten pravý, nášmu zdraviu prospešný, tuk?

Naša pečeň, pokiaľ je zdravá a funkčná, spracuje akýkoľvek tuk. Pritom nezáleží na tom, či je tvorený nasýtenými alebo nenasýtenými mastnými kyselinami, teda živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Jedinou podmienkou je, aby bol prírodný, chemicky nezmenený.

Akonáhle tento tuk použijeme na tepelnú úpravu, stratí všetky svoje užitočné vlastnosti. No aj pri výrobe „pokrmových“ tukov sa deje to isté. Z takto zdegenerovaného tuku potom pečeň tvorí okrem iného aj cholesterol. A práve tento cholesterol nám cievnu stenu poškodzuje. Výsledok je zúženie ciev a sťažené prúdenie krvi. Takže srdce musí vynaložiť väčšie úsilie na to, aby zabezpečilo tkanivám kyslík a živiny. A už vám je jasné, prečo máme zvýšený tlak?

Ako si teda pomôcť?

Niečo vyradiť, niečo pridať.

Určite vyradiť :

  • vysmážanie, čohokoľvek, ale najmä škrobov, teda múčnych jedál.
  • používanie akokoľvek zmenených tukov, aj margarínov na studenú kuchyňu
  • stres
  • fajčenie

Určite pridať :

  • dobré tuky, ktoré hladinu cholesterolu znižujú, aj také sú!
    Olivový olej, husaciu a kačaciu masť, ale aj čokoládu, pokiaľ má minimálne 70 % kakaa
    vlašské orechy, mandle (večer namočiť 10 kusov, ráno ošúpať a nalačno zjesť)
  • tučné ryby, čím tučnejšie, tým lepšie
    tuniaka, makrelu, lososa, dobré sú aj tie v konzerve
  • vlákninu-jabĺčka, bielu fazuľu, šošovicu, obilniny, celé zrná varené, vločky, cícer
  • pohyb, aspoň 30 minút denne, stačí rýchla chôdza

S mierou:

  • mäso, nie veľmi tučné, samozrejme,
  • maslo,
  • vajíčka (vraj 2 denne nie ja problém podľa najnovších výskumov)
  • hydinové mäso, ale radšej bez kože
  • syry (najviac 30 % tuku v sušine)

Ako prevencia sa dá použiť pupalkový olej, ľanový olej, sójový lecitín

Takže kľud, nestresovať, nevysmážať a všetko bude fajn.



  4 komentáre na “Cholesterol, spojenec alebo nepriateľ?”

  1. Google Chrome 18.0.1025.152 Google Chrome 18.0.1025.152 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    ahoj. Dobry napad spravit stranku s tematikou o o zdravej strave a teda k lepsiemu postoju k svojmu telu.
    Ale doporucil by som ti tie clanky pisat viac v celku pretoze musim vela krat scrollovat listu a tiez to nie je take sumerne a prehladne.A tiez by nezaskodilo viacero obrazkov na „oživenie“ .

  2. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Podľa poznatkov z praxe a z vedeckých výskumov je táto problematika oveľa zložitejšia a komplexnejšia, pričom sa ukazuje, že množstvo cholesterolu v krvi je najmä funkciou stavu krvného riečišťa a od prijímanej potravy závisí oveľa menej, než sa doteraz verilo (viďme napr. i zmenu stanovísk ku konzumácii vajíčok a pod.) – bolo i u nás preverené laboratórnymi rozbormi krvi.
    Ukazuje sa, že cholesterol žilami a cievami prúdi stále a má pre daný zdravotný stav toho-ktorého jednotlivca až nečakane stabilné hodnoty, pričom toto množstvo zrejme zodpovedá lepšiemu alebo horšiemu stavu jeho krvných ciest – ak sú príliš riedke, príliš sklerotické alebo niekde hrozí ich kolaps, je cholesterolu viacej a na tých najslabších miestach dochádza k jeho usadzovaniu a naliepaniu (nie hocikde alebo osobitne v zúžených miestach, ako sa predpokladalo), a tým k ich preventívnemu spevňovaniu s cieľom zabrániť presakovaniu, praskaniu a podobným nežiadúcim koncom.
    Súvislosť so zvýšeným krvným tlakom je ťažko definovateľná a sporná – zvýšený krvný tlak môže byť zapríčinený i úplne inými faktormi (stres, obličky a i.). Osobne poznám ľudí, ktorí sú obézni a majú roky vysoký krvný tlak, no paradoxne pri koronaroskopii mali cievy čisté a hodnoty cholesterolu HDL i LDL pri odberoch dlhodobo pomaly ako bábätká…

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Ja sa zaoberám skôr prevenciou a riešením ľahších stavov, kde zmena stravovania môže výrazne pomôcť. Ak má však človek vážny zdravotný problém (spôsobený napríklad dlhodobo nesprávnym stravovaním), musí to konzultovať s lekárom.
      Myslím si, že zmena v stravovaní nemôže nikomu ublížiť, práve naopak, preto by som ňou určite začala predtým, než sa začnem ládovať tabletami.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)