web analytics
máj 102012
 

V článku o živinách som spomínala sacharidy, teda cukry a ich základnú zložku glukózu. Asi každý vie, že glukóza je pre naše telo nevyhnutným palivom. Je nevyhnutná pre mozog a preto je stále prítomná v krvi.



Koľko glukózy v krvi normálne máme sa vyjadruje mierou glykémie. Nalačno by v krvi malo byť

1 gram glukózy na 1 liter krvi.

Pokiaľ táto miera poklesne, vylúči pankreas hormón glykogén, ktorého pôsobením sa hladina glukózy dostane do normálu.

Akonáhle zjeme jedlo obsahujúce sacharid (cukor), prejaví sa to zvýšenou glykémiou. Teraz pankreas vylúči iný hormón, inzulín. Tento „uprace“ prebytočnú glukózu z krvi a uloží ju do pečene a svalov.

Pokiaľ je ale v krvi glukózy priveľa a nemá už miesto v pečeni ani vo svaloch, uloží sa v podobe tuku do tukových buniek. Ale aj inzulínu sa tým pádom musí vylúčiť viac, čo samozrejme zaťažuje pankreas.

Schopnosť zvyšovať hladinu glukózy v krvi (teda spôsobiť hyperglykémiu) je u každého sacharidu definovaná jeho glykemickým indexom (GI). Samotná glukóza má GI 100. GI ostatných sacharidov sa počíta podľa určitého vzorca vzhľadom na glukózu.

GI jednotlivých sacharidov je tým vyšší, čím silnejšie zvýšenie hladiny glukózy (glykémiu) spôsobia.

Dôležité je pre nás vedieť, že cukry priemyselne vyrábané, ako rafinovaný biely cukor, biela múka, biela ryža vyvolávajú silné zvýšenie glukózy v krvi. Tak isto priemyselným a tepelným spracovaním sa GI potravín zvyšuje.

Dobrou správou určite je, že GI potraviny nezávisí len od zloženia jej sacharidov, ale aj od množstva bielkovín a kvality vlákniny, ktorú táto potravina obsahuje.

Napríklad:

GI bieleho chleba je 70, ražného chleba 50, celozrnného chleba 40.

GI bielej ryže je 70, ryže naturálnej 50.

Prečo je vlastne glykemický index potravín pre nás tak dôležitý?

Pretože si musíme uvedomiť, že čím vyšší je GI potraviny, tým vyššiu hladinu glukózy v krvi potravina vyvolá. Zároveň sa vylúči viac inzulínu, hladina glukózy v krvi rýchlo klesne a my dostaneme „vlčí hlad“. Potrebujeme sa najesť, telo pýta hlavne sladké, lebo má nedostatok energie. Pokiaľ si ale vyberieme potravinu, ktorá hladinu cukru v krvi zvyšuje len málo a postupne, telo bude mať energiu dostupnú dlhšie a my nebudeme mať žiadne „chute“.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)