web analytics
dec 222013
 

Odborníci dnes už majú v otázke pôsobenia čokolády pomerne jasno. Je zdravá. Obsahuje celý rad prospešných látok, ktoré nám navodia dobrú náladu. Niet divu, že si na nej v tekutej podobe pochutnávali už starí Mayovia a Aztékovia, ktorí podivnú moc kakaových bôbov objavili snáď už pred 2,5-3 tisíc rokmi. Svedčia o tom aj archeologické nálezy.

 



 

Kakaové bôby, z ktorých čokoláda pochádza, používali v rozmedzí od cca 7. až do 16. storočia Indiáni aj ako platidlo, čo jednoznačne potvrdzuje, ako veľmi cenené bôby boli. Popíjať z nich vyrobený nápoj smeli jedine vyvolení z radov starých Aztékov a Mayov, prostým ľuďom ho nebolo dopriate. Srkali ho počas svojich rituálnych obradov. Ich horký a penivý nápoj by nám ale asi veľmi nechutil, pretože čokoláda mala vtedy do svojej dnešnej podoby ešte veľmi ďaleko. To ale nič nemení na tom, že aztécky náčelník Montezuma, žijúci na prelome 15. a 16. storočia, bol schopný denne vypiť kľudne aj štyridsať šálok tohto povzbudzujúceho nápoja. Španielski dobyvatelia Nového sveta sa na začiatku 16. storočia zoznámili s kúzlom tmavého nápoja a Hernán Cortés (1485-1547) ho priviezol spolu s korisťou zo svojich výprav späť do Európy. Postupom času jej Európania prišli na chuť a rozšírila sa po celom kontinente. Zatiaľ ale bola stále len tekutá, pevná forma v podobe prvej trochu nepodarené hrudkovité tabuľky sa objavila až v roku 1847.

cokolada

Pochúťka plná vitamínov

Hoci čokoláda mala dlhú dobu povesť potraviny, po ktorej sa priberá, ukazuje sa, že takýto pohľad na túto pochúťku je veľmi jednostranný a nedokonalý. Ak chceme charakterizovať čokoládu, potom by sme sa na ňu mali pozrieť inými očami ako doteraz. Ak konzumujete kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, naopak svojmu telu dodávate množstvo zdraviu prospešných látok, ale nepriberáte. V čokoládach s obsahom kakaa od 65 % nájdete predovšetkým veľké množstvo antioxidantov, napríklad vitamín C a E, ale aj prvok selén. Tieto antioxidanty predchádzajú poškodzovaniu buniek. Ďalej v tabuľke skutočne kvalitnej čokolády nájdete aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor aj vitamíny B1, B2, PP, E a vlákninu. Čokoláda vám tiež pomôže v boji proti prekysleniu organizmu.

Najlepší je obsah kakaa okolo 70 %

Jednoznačne pozitívne pôsobí čokoláda napríklad na centrálny nervový systém. Posilňuje organizmus, má protistresové účinky, zvyšuje imunitu, ale naopak nezvyšuje cholesterol. Najlepšie sú čokolády s obsahom kakaa cca okolo 70 %. Čokoládové tabuľky s vyšším obsahom kakaa, dosahujúcim 80 % alebo dokonca viac, už nemusia byť pre každého stráviteľné, pre niekoho sa môžu stať príliš horké. Dietológovia sa zhodujú na tom, že si pokojne môžete bez strachu dopriať denne 30 gramov kvalitnej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa a budete úplne spokojní. Rozhodne týmto krokom neohrozíte svoju štíhlu líniu a sami sebe iba prospejete.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.