web analytics
júl 022018
 

Taká bola naša záhrada na konci mája a začiatkom júna. Stačilo sa prechádzať a doslova sa pásť na jahodách, človek bol sýty celý deň. A keď už to vyzeralo, že ani s pomocou návštev a rodinných príslušníkov nedokážeme jahody tak rýchlo jesť, ako ony stíhajú dozrievať, našlo sa aj tucet malých pohárikov, v ktorých skončil kvalitný domáci džem.



Celkom fušku dalo kúpiť želírujúcu zmes, ktorá by obsahovala len čistý pektín z jabĺk a žiadne ďalšie divotvorné prísady. Prezradím len, že nehľadajte u výrobcov zvučných a „tradičných“ mien, tam namiesto kvality nájdete len chémiu v honbe za ziskom. No najradšej aj tak zjeme každé ovocie čerstvé. Jednak preto, že si nemyslíme, že by konzervované obsahovalo nejakú zvláštnu porciu vitamínov a nechceme používať domáce ovocie ako dochucovadlo cukru vyrobeného z repy. Cukor, energia a voda stoja nejaké peniaze a dnes už neplatí, že pestujeme ovocie a zeleninu preto, aby sme v zime prežili. Potraviny sú celoročne dostupné.

Preto aj jahody pestujeme v niekoľkých odrodách. To zaistí nie len rôzne chute a vône dozretých plodov, ale aj postupnosť dozrievania. Potom nemusíme tri dni len zbierať jahody a variť lekvár, pretože v priebehu dvoch týždňov, ako dozrievajú, ich postupne jeme. Všetky vitamíny a stopové prvky, ktoré každé ovocie obsahuje a sú telu a jeho zdraviu prospešné, dostaneme do seba v čerstvom stave.

Zamulčované jahody nehnijú

Postupnosť dozrievania a tým dlhšiu vegetačnú dobu podporujeme v našej záhrade aj rôznymi miestami, kde sú jahody vysadené. Tiež rozdelenie celkového množstva jahodových sadeníc na väčšie plochy eliminuje výskyt škodcov. A nám dovoľuje pri prechádzaní záhradou v ktoromkoľvek mieste sa jahôd najesť 😉

A tak jahody majú svoje miesto nie len na U-záhonoch, mulčovaných slamou v susedstve cesnaku alebo ruží, ale aj pod hroznom vo vinohrade, kde pomáhajú chrániť jeho korene pred vysušovaním a prehrievaním v lete. Tiež sú pod niektorými stromami v ovocnom sade a pri lavičke pod orechom.

A keď skončí sezóna veľkoplodých jahôd, my si na nich stále neprestaneme pochutnávať. Okrem nich totiž pestujeme aj mesačné jahody, ktoré rodia každý mesiac a tak si budeme na jahodách pochutnávať, síce v menšom množstve, ale stále až do príchodu mrazov.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.