web analytics
jan 212014
 

Mäsiarstiev v našom okolí výrazne ubudlo. Či chceme alebo nie, pre mäso už dnes väčšinou musíme zájsť do najbližšieho supermarketu. Nájdeme ho tam balíčkované. Aké úskalia ale nákup takého mäsa prináša? Predstavíme si jedno z nich – takzvané krehčené mäso.

 


Na slanej handre si nepochutíte

Pri kúpe balíčkovaného mäsa by ste si mali dať veľký pozor na krehčené mäso. Do takto upravovaného mäsa sa proste a jednoducho vpichnú ihličky, ktoré dovnútra vháňajú vodu s rozpustenými konzervantmi. Cieľ je jednoduchý, čo najviac „napumpovať“ objem mäsa. Kuracie alebo napríklad morčacie rezne tak vyzerajú v plastovej miske väčšie. Lenže vy si vlastne, bez toho aby ste to tušili, kupujete hlavne vodu. Akonáhle takéto mäso doma začnete tepelne upravovať, stane sa z neho akási podivní handra, ktorá zo seba vypustí veľa vody a navyše sa výrazne zmenší, niekedy až o polovicu. Konzervanty v ňom už zostanú, ale vy si na ňom veľmi nepochutíte. Nemá totiž žiadnu šťavu, vôňu mäsa a navyše je veľmi slané. Obsahuje navyše až 25 % vody so soľou a ďalšími prídavnými látkami.

Návod, ako sa vyznať v zložení

Ako vlastne krehčené mäso, tento elegantný podfuk a útok na našu peňaženku, rozpoznať? Táto úprava mäsa by mala byť výslovne uvedená na obale mäsového výrobku, bohužiaľ ale nie vždy sa tak deje. Stane sa, že výrobca akosi „zabudne“. Podľa čoho sa teda má zákazník riadiť, keď to na prvý pohľad vyzerá úplne rovnako ako klasické mäso? Väčšinou sa týmto spôsobom upravuje morčacie, kuracie a králičie mäso, takže ak budete kupovať niektorý zo spomínaných druhov, venujte nákupu zvýšenú pozornosť, aby ste sa nenechali zbytočne oklamať. Krehčené mäso pritom na pultoch nájdete mrazené aj chladené. Ak na obale slovíčko krehčené neobjavíte, mali by ste sa pozrieť na podrobný opis a zloženie výrobku. Ak je tu napríklad morčacie prsia 75 % a ďalej vymenované voda, stabilizátory atď, je jasné, že tu prebehla úprava krehčením, aj keď to na etikete priamo uvedené nie je, a potom môžete vo výrobku očakávať až 25 % vody. Ak je tu ale iba informácia, že ide o kuracie prsia, je to mäso neupravované a môžete po ňom pokojne siahnuť.

maso

Nie ste tak bohatí, aby ste si mohli kupovať lacné veci

Čo krehčenému mäsu hovoria odborníci, ktorí sa zaoberajú výživou? Podobne ako ostatné potraviny, aj toto mäso musí zodpovedať zásadám zdravotnej nezávadnosti, takže sa podľa nich samozrejme nemusíte báť, že sa jeho konzumáciou otrávite. Lenže aj keď je krehčené mäso nezávadné, ešte to vôbec neznamená, že je aj zdraviu prospešné. Voda vstrekovaná do mäsa obsahuje soľ a polyfosforečnany, ktoré majú zabezpečiť, aby sa voda v mäsovom tkanive udržala. Aj keď soľ naše telo potrebuje, s jej väčším príjmom stúpa krvný tlak a tiež nebezpečenstvo chorôb srdca a ciev. Negatívne ale na náš organizmus hlavne pôsobia polyfosforečnany. Fosfor je síce dôležitý prvok, ale keď ho dostávate vo väčšom množstve, znižujete schopnosť svojho tela vstrebávať vápnik, ktorý je nevyhnutný pre stavbu kostí a zubov. Navyše polyfosforečnany nájdete aj v iných potravinárskych výrobkoch, napríklad v tavených syroch. Preto by ste si na ich množstvo naozaj mali dávať pozor.

Voľba, či si krehčené mäso kúpite, je na každom z vás. Niekoho môže zlákať nižšia cena. V tom prípade by ste ale mali brať do úvahy, že si vlastne kupujete vodu. Ak si prepočítate potom cenu skutočného mäsa na kilogram, zistíte, že sa vám kúpa krehčeného mäsa proti tomu neupravovanému nakoniec pekne predražila…



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.