web analytics
sep 052012
 

Farmársky trh na Slovensku je veľká vzácnosť. Ani som nevedela, že niečo také vôbec existuje. O to viac ma zaujal minulý víkend program o varení na STV. Málokedy ho sledujem, lebo kombinácie surovín, aké používa „hlavný kuchár“, mi pripadajú na môj vkus až prehnané. Tento diel bol však tak trochu iný. Makový.



V úvode kuchár Židek nakupoval na farmárskom trhu. Ako som si neskôr zistila, trh sa konal ešte na jar pred Veľkou nocou. Ako inak. V Bratislave. Predávajúci boli z celého Slovenska. Známe aj menej známe firmy, ale aj malopestovatelia, ponúkali typicky slovenské výrobky. Jabĺčka, zemiaky, výrobky z mlieka ovčieho či kozieho, rôzne čerstvé mäso, aj divina. Ako si tak známy kuchár prechádzal pomedzi stánky, oslovila ho výrečná pani zo stánku s makom. No ponúkla ho nie makom, ale rovno makovou štrúdľou. A podľa výrazu v jeho tvári musela byť fakt dobrá.

makový koláčZ ich krátkeho rozhovoru vyplynulo, že sympatická pani sama mak pestuje. Dokonca tradičným spôsobom, teda ručne, zbiera aj úrodu. A práve na zber úrody pána kuchára pozvala.

Ďalšia časť kuchárskej šou sa už konala v dedinke Jarná. Na pole dorazila pani pestovateľka na traktore a priviezla aj potrebné náčinie. Každý vyfasoval vedro a kosák a hor sa do roboty. Popri práci stačila vysvetliť rozdiel medzi ručným a strojovým zberom. Pri ručnom zbere sa do maku dostane oveľa menej nečistôt. Zároveň po narezaní makovíc môžete hneď oddeliť mak inej farby. Nejde ani tak o to, že by vadilo zmiešanie farieb, ale zmenila by sa výsledná chuť maku, pretože čo iná farba, to iná chuť. Mak sa potom dôkladne poumýva a následne na slnku vysuší.

Keďže išlo o program o varení, samozrejme, že sa aj varilo. A čo iné, ako makové špeciality. Šúľance, „škubánky“, ale aj mäso, plnené makovou plnkou.

Vďaka STV som sa v spomienkach vrátila do môjho detstva. Uvidela som starú mamu, ako zbiera a umýva mak. Neviem už, či ho umývala sedem krát, ako pani z Cífera-Jarnej, ale na slniečku ho sušila rovnako ako ona. A štrúdľu vedela upiecť tiež vynikajúcu. Našich pár hriadok nebolo veľa, v porovnaní s 35 hektárami pani pestovateľky. Pre spotrebu u nás doma to však stačilo.

Postupom času sme aj my zostali odkázaní na mak z obchodu. Keďže v susedných Čechách sa mak pestuje vo veľkom, najčastejšie som domov kúpila práve ten. Ale teraz, keď už viem, že máme na Slovensku farmárku, ktorá pestuje kvalitný mak a ešte k tomu zachováva tradičné postupy, teším sa. Ak ho v obchode uvidím, mali by ho mať v Jednote, určite si ho kúpim. Veď makové dobroty sú nielen chutné, ale aj zdravé. A máme ich radi.

Obsahové látky v maku

lyžica makuMak je stará kultúrna rastlina. Pestovala sa už v 5. tisícročí pred naším letopočtom. Cela rastlina, okrem semienok, obsahuje látky ópiového charakteru. S omamnými účinkami. Preto sa používa pri výrobe opiátov a liekov. Semienka maku majú rôzne farby. Od bielej, šedej, cez modrú až po hnedú. Obsahujú hlavne cenný olej. V množstve cca 40-60%. Ďalej je to vláknina a minerálne látky. Najdôležitejšie z nich sú vápnik, železo, horčík, mangán a fosfor.

Komu sa hodí mak

Vďaka vysokému obsahu vápnika a fosforu pomáha pri rednutí kostí, lámavosti vlasov a nechtov. Hodí sa pri anémii z nedostatku železa, ale aj pre tehotné a dojčiace. Pre deti zhruba od troch rokov. Pre jeho ukľudňujúce účinky sa dá použiť pri strese a ťažkom zaspávaní.

Použitie maku

Účinné látky sa z maku najlepšie uvoľnia za tepla. Preto ho na začiatku dôkladne umyte na sitku a potom na suchej panvici vysušte na miernom plameni. Ešte teplý ho zomeľte. Môžete ho po umytí aj uvariť. Trebárs v mlieku. Pozor však, čím ho osladíte. Klasický biely cukor by som neradila. Je kyselinotvorný a okrem toho, že zhorší stráviteľnosť maku, zamedzí aj využitiu vzácnych obsahových látok. Na dosladenie môžete použiť sušené hrozienka, datle alebo med či sladový sirup.

Použitá literatúra:

Bio Abecedář Hanky Zemanové


  2 komentáre na “Makové Nebíčko v papuľke”

  1. Google Chrome 22.0.1229.94 Google Chrome 22.0.1229.94 Windows 8 x64 Edition Windows 8 x64 Edition

    Vyborny a poucny clanok, dakujem za nho. Mal by som otazku. Ako dlho sa da mak skladovat a ako? Pocul som ze ak je starsi viac ako rok, uz nema vyznam sa s nim zaoberat a radsej ho vyhodit, lebo uz zhorkol. Je to pravda?
    Aka je v priemere doba upotrebitelnosti?

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Dobrý deň,
      ďakujem za váš záujem. Mak je naozaj skvelý. Skladuje sa v suchu a v chlade. Dobrá je ešte aj tmavá nádoba alebo vrecúško. Nemám to overené, ale myslím, že viac ako rok by sa skladovať nemal. Čo sa týka horkosti. Pamätám sa, že moja stará mama pestovala mak a nikdy horký nebol. Ja som mak kupovala naposledy tento rok v lete. Na vrecúšku bol rok zberu 2011, ale mám pocit, že už je horkastý. Takže neviem. Možno je to dané odrodou alebo nevhodným skladovaním. Len to sa v obchode nedozviete. Lepšie je kúpiť si len malé balenie. Na skúšku. Ak je dobrý, kúpiť znova. A mlieť len toľko, koľko hneď spotrebujete.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.