web analytics
jan 042013
 
chlieb s tukom

Aj vy sa pri regáli s tukmi rozhodujete, ktorý si vybrať? Živočíšny či rastlinný? Maslo a či margarín? Z akého dôvodu to vlastne robíme? Čo je pre nás dôležité? Zdravie? Cena? Chuť? Trvanlivosť? Alebo je za tým len obyčajná lenivosť?



Keď vyberiete margarín z chladničky, môžete ho rovno natrieť na chlieb. Ak to isté urobíte s maslom, na natieranie si budete musieť chvíľu počkať. Ak chcete vyšľahať krém, s margarínom je to tiež jednoduchšie. A gazdinky vám potvrdia, že ten margarínový je stabilnejší. Drží tvar a ani v lete sa nepokazí. Navyše je základom margarínu rastlinný olej a ten sa všeobecne považuje za zdravší.

Nahrádzanie živočíšnych tukov rastlinnými, teda masla margarínmi, podporuje aj značná časť lekárov. A samozrejme televízna reklama. Výrobcovia margarínov sa idú pretrhnúť, len aby nás presvedčili, akú úžasne chutnú a pritom zdravú náhradu klasického masla vyrobili. Priživujú sa pritom na dávno prekonanom fakte, že vraj maslo zdraviu škodí. Naozaj?

A čo margaríny? Máte pocit, že sú pre nás prijateľnejšie? A už ste niekedy porovnávali ich zloženie? Už ste niekedy spočítali, z koľkých zložiek sa skladajú? Že nie? Najvyšší čas to urobiť!

masloZloženie a pozitíva masla

Maslo sa na našom území používalo niekoľko storočí a vyrábalo sa z našich domácich surovín. Kvalitné maslo má aj dnes presné zloženie. Stanovené európskou normou. Vyrába sa iba zo smotany. Musí obsahovať minimálne 80% živočíšneho tuku. Zvyšok tvorí voda cca 16% a mliečna sušina. Tú tvoria mliečne bielkoviny a mliečny cukor laktóza. Klasické maslo síce obsahuje nasýtené tuky, v minulosti považované za nebezpečné pre srdce a cievy. Zároveň sú v ňom prirodzene prítomné mliečne bielkoviny a vitamíny rozpustné v tukoch. Je tak pre naše telo úplne prirodzeným tukom. Aj cholesterol z neho vie telo bez problémov spracovať. Samozrejme, nič sa nesmie preháňať. A tak je to aj s maslom. Jedna polievková lyžica denne bohate stačí. Či už na krajec chleba alebo na zjemnenie chuti polievky či omáčky.

Margarín – zdravie alebo záchrana pred hladom?

Trochu histórie

Margarín bol objavený ešte v devätnástom storočí. Na zákazku. Nie kvôli zdraviu, ale kvôli hladu. Napoleon III. totiž potreboval pre svoju armádu lacný a pritom chutný tuk. A hlavne ho potreboval veľa. Tak teda jeden francúzsky lekárnik vyrobil prvú náhradu klasického masla. Ako základ použil vtedy dostupné suroviny. Odstredené mlieko a hovädzí loj. Vzniknutý margarín mal veľký úspech. Hlavne počas oboch svetových vojen. Ale hlavne po vojne, kedy nebolo potravín dostatok. A keďže jeho spotreba neustále stúpala, na výrobu sa začali používať rastlinné oleje. Tie ale bolo treba stužovať. No a pri tejto „úprave“ vznikali látky, ktoré sa neskôr ukázali ako zdraviu škodlivé. Takzvané transmastné kyseliny (TMK). A hoci sa výrobný postup odvtedy údajne zmenil a v tých dnešných margarínoch skoro žiadne transmastné kyseliny nie sú, neviem, či sa tomu dá veriť. Veď aj v oficiálnych článkoch odborníkov nájdete poznámku, že lacné margaríny TMK obsahujú. No a tie sa bežne používajú v priemyselnej výrobe trvanlivého pečiva, náplní do keksíkov, lacných zmrzlín či vo forme polevy. Trebárs na orieškoch.

Ak máte radi tieto pochúťky, transmastným kyselinám (TMK) sa nevyhnete. A následkom ich dlhodobej konzumácie zrejme tiež.

margarinČo spôsobujú TMK

TMK sú považované za príčinu zvýšenej hladiny zlého cholesterolu, nadváhy a cukrovky II. typu. Denná konzumácia nad 5% TMK preukázateľne zvyšuje riziko ischemickej choroby srdca až o 25%.

Podľa oficiálnych doporučení by obsah TMK v margaríne nemal presiahnuť 0,5 maximálne 1%. Na etikete niektorých margarínov tento údaj naozaj nájdete. No u väčšiny nie. A u tých najlacnejších či u cukroviniek už vôbec nie. No a oleje používané vo fast foodoch obsahujú niekedy aj viac ako 10% týchto nebezpečných látok. Len toto sa dá bežnému človeku ťažko zistiť. Všakže?

Pozitíva margarínov

Obhajcovia margarínov argumentujú hlavne ich základnou surovinou. Tou sú rastlinné oleje. Otázkou je, že aké! Lebo nie všetky rastlinné oleje sú zdraviu prospešné. Hoci obsahujú tak propagované nenasýtené mastné kyseliny, bohužiaľ mnohé skôr mastné kyseliny omega-6, ktorých máme aj tak v strave nadbytok. Pri ich spracovaní na maslu podobnú hmotu, sa značná časť z nich navyše stáva nasýtenými. Stratia tak pozitívne účinky hneď na začiatku. Aby mala hmota maslovú vôňu a chuť, pridáva sa do nej chemická prísada. Vitamíny sa dodávajú tiež až v procese výroby. Samozrejme, že umelo vyrobené. A ak ešte výrobca zníži množstvo tuku, to kvôli nám, aby nás chránil pred obezitou, trebárs na 20%, viete čo tvorí ten zvyšok? No predsa voda! Len tá by s tou trochou oleja asi nedržala pokope. A tak sa pridajú emulgátory a stabilizátory.

Tak kam sme sa to dostali?

Namiesto jednej základnej zložky, v prípade masla je to smotana, v prípade margarínu rastlinný olej, máme v v margaríne nakoniec zložiek niekoľko. Často krát aj viac ako desať. Tak nech mi niekto povie, že je to ešte zdravé! Že si s tým naša pečeň poradí. A že sa nám prípadné zvyšky tejto „úžasne zdravej“ hmoty neusadia trebárs v cievach.

Tak čo? Ešte stále máte chuť na margarín?

Literatúra

Anna Strunecká: Doba jedová, Petr Fořt: Aby nám všem chutnalo


  Jeden komentár na “Maslo a či Hera maslová?”

  1. Google Chrome 50.0.2661.89 Google Chrome 50.0.2661.89 Android 6.0.1 Android 6.0.1

    Tak hneď na začiatok. Píšete „Zároveň sú v ňom prirodzene prítomné mliečne bielkoviny a vitamíny rozpustné v tukoch. Je tak pre naše telo úplne prirodzeným tukom.“ Mliečne proteíny rozhodne nie sú pre nás prirodzenými. Priamo spôsobujú napríklad rakovinu prsníka alebo prostaty a výrazne pomáhaju rastu a množeniu rakovinových buniek akéhokoľvek typu. Tiež podporuje chov kráv, čo je najväčší znečisťovateľ planéty dnešnej doby (áno, väčší ako všetka doprava dohromady). To ešte nehovorím o problémoch s etikou, ktoré by mal mať každý mysliaci človek pri pomyslení na produkciu mlieka. A keď už hovoríte o tých vyvrátených mýtoch, vedeli ste, že mlieko vám nie len že neposkytne vápnik, ale odbúra aj ten, čo už v kostiach máte? Tým chcem povedať, že výrobkom z kravského mlieka sa treba vyhnúť ako prvým.
    A k margarínom – väčšina z nich, ak nie všetky, obsahuje nejaký podiel palmového oleja. Je totiž najlacnejší, ale aj najnezdravší a veľmi nebezpečný opäť pre planétu. Výrobcovia preto často na celom obale margarínu klamú, že je vyrobený zo slnečnicového, repkového alebo ľanového oleja, ale keď si prečítate malé písmenká na spodku obalu, uvidíte pravdu. To znamená, že takýto margarín vám upchá cievy a podmieni rakovinu rovnako, ako maslo.
    Čo teda používať? Ak je nutné použiť tuk, tak ideálne čisté rastlinné oleje, napríklad olivový alebo kokosový.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)