web analytics
sep 272018
 

Nedávno som sa stal respondentom v jednej ankete. A jedna z otázok, ktorá mala overiť moju kondíciu aj celkový stav, znela: „Jete viac mäso alebo viac zeleninu?“ Opäť som raz mal možnosť vidieť, ako väčšina ľudí nechápe pojem „zdravá strava“ a ako sú rôzne klišé a „vedecké poznatky“ zažraté medzi ľuďmi. Stále sa pýtajú, či je zdravšie jesť mäso alebo zeleninu. A čo si myslím ja, čo je zdravšie?



Na ľudí vplývajú časopisy, televízia, internet. A zo všadiaľ sa na nich valia reklamy, ktoré chcú ich dobro, teda ich peniaze. A za to im ponúkajú všakovaké recepty na úspech, zdravie aj krásu. Ponúkajú ich prostredníctvom služieb a výrobkov, ktoré keď si zaplatia, dosiahnu vytúžený cieľ z reklamy.

A tak sa dozvedáme, aké zdravé je mlieko, aby sme o pár týždňov neskôr mali podľa reklamy konzumovať tavené syry, do pečenia používať stužené tuky a vyprážať na slnečnicovom oleji. Raz nám ponúkajú biely jogurt, aby ho neskôr na reklamnom tróne vystriedali jogurty ochutené. Raz je dobrý tvarohový krém, inokedy puding. Ako je to možné, že je dobré a zdravé zakaždým niečo iné?

Je to jednoduché. Reklamu nám neprináša televízia ani magazín, ale inzerent. Médium len zinkasovalo peniaze za to, čo si výrobca alebo obchod objednal. Máme snahu zjednodušovať, spájať si propagovaný produkt s médiom, hovoríme „v telke bola reklama“ alebo „v Záhradkárovi písali“ a pritom sú v tom oni nevinne. Oni „len“ vyplnili priestor a svoje bankové kontá. Keď sa naučíme toto oddeľovať, ľahko sa nám otvoria oči a uvidíme aj skryté pohnútky inzerentov. Totiž zisk. Predajú nám čokoľvek, na čom zarobia a je im jedno, či je to zdravé alebo nie. Nemíňa sa margarín? Zaplatíme reklamu. Prestali ľudia piť mlieko? Pridáme reklamu. Čo na tom, že vápnik z mlieka telo nie je schopné spracovať bez následkov na kosti a zuby, však v reklame nič také nepovieme, zdôrazníme len to, že mlieko vápnik obsahuje. Idú sviatky? Znásobíme reklamu na čokoládové výrobky, hoci čokolády je v nich pomenej, doplnili sme to srvátkou a sójou, pridali palmový tuk, ktorý je lacnejší, ako kakaový. A budeme to volať mliečna čokoláda

Je zdravšia zelenina alebo mäso?

Túto otázku aj ja často dostávam. A odpovedám na ňu, že zelenina nie je potravina. K údivu všetkých, lebo vedia, že za rok zjem veľa zeleniny, najmä tej vypestovanej vo svojej záhrade. Lenže samotná zelenina nie je schopná dodať nášmu telu všetky živiny, ktoré potrebuje na stavbu a opravu tkanív aj na prevádzku (energiu) tela. Zelenina obsahuje veľa vody, dôležitej pre náš organizmus, lebo v nej prúdia ióny aj energia pre bunky. Zelenina obsahuje veľa vitamínov a stopových prvkov. Zelenina obsahuje veľa enzýmov aj vlákniny pre zlepšovanie trávenia a naplnenie žalúdka pre dosiahnutie pocitu nasýtenia. Ale obsahuje málo energie, takmer nijaké tuky a málo bielkovín.

Pretože zemiaky, kukurica ani zrelé strukoviny nie sú zelenina, ale škroboviny. Teda potraviny s vysokým obsahom cukrov s vysokým glykemickým indexom. To je ako keby ste jedli buchty s lekvárom, biely chlieb alebo sa napchávali musli či keksíkami.

Mäso podľa druhu obsahuje veľké množstvo bielkovín a vysoký podiel tuku. Pre poriadok na tomto mieste pripomeniem, že ten tuk, ktorý zjete v poctivej slanine nie je ten tuk, čo sa vám hompáľa okolo pása. Ten vzniká z prebytku cukrov a škrobov v potrave. Áno, ten je z bieleho pečiva, zemiakov, cestovín. Neveríte? Tak sa spýtajte gazdov, ktorí chovajú svine, z čoho tak pekne priberajú a koľko slaniny za rok prasce zjedia.

Lenže trávenie mäsa nie je pre človeka také ľahké, ako stráviť misku cestovín. A ak je mäsa priveľa, môžu sa pridružiť k tráviacim obtiažam aj problémy s kĺbmi. K tomu kôpka zemiakov a okrem obézneho tela získate aj ťažké obézne telo. Civilizačné choroby, ako im zvyknú láskyplne nedávať, vás onedlho dostanú.

Nie som študovaný makrobiológ, nie som študovaný lekár a nie som študovaný potravinár. Ale za tie dlhé roky, čo som zmenil stravovanie zo „štandardného“ na svoje, som dokázal schudnúť cca 15 kilo, ktoré som „štandardnou“ stravou za tie roky predtým získal, a prestali ma bolieť kĺby aj chrbtica.

Základom mojej stravy je kombinácia zeleniny a mäsa. Pokiaľ možno doma pestovanej zeleniny a doma chovaného mäsa. A keď píšem „mäsa a zeleniny“, tak myslím porciu mäsa a na hmotnosť rovnakú porciu surovej čerstvej zeleniny (na objem aj dvojnásobok) a nie rezeň a k nemu za lyžicu akejsi čalamády v octovom náleve, ktorý spoľahlivo zabil všetko živé v nej, aby ostala (na pohľad) „dlho čerstvá“. Občas si doprajem grilovanú alebo dusenú zeleninu, vždy podľa aktuálnej ponuky v danom ročnom období. Alebo podľa možností skladovania.

Takže otázka z ankety nie správne položená. Pre mňa aj ľudí okolo mňa, ktorí po rokoch mojej životosprávy sa rozhodli ma nasledovať, to nie je výber buď mäso alebo zelenina. Je to mäso a zelenina ale žiadne cestoviny, žiadna ryža, žiadne pekárenské výrobky, žiadne zemiaky. Nepočúvame reklamu, nenasledujeme svoj smäd. Žijeme skutočne zdravo a svoje dobro ani svoje peniaze si nenecháme nikým vziať.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.