web analytics
okt 192013
 
jablko

Vedeli ste, že aj jablká majú svoj deň? Presnejšie pôvodné odrody jabĺk. Šľachtením vzniklo veľa rôznych nových odrôd, prevážne sú určené pre intenzívne pestovanie vo veľkovýrobe a našli si aj cestu do našich záhrad. A na tie pôvodné odrody ako keby sa zabúdalo. Myslím si, že neprávom.

 




Jablká si našu pozornosť iste zaslúžia a nie len teraz, kedy vrcholí ich zber. Okrem toho, že obsahujú vitamíny a ovocné cukry, sú aj osviežujúce. Sú vhodné na desiatu napríklad v práci.

V období úrody ich môžeme uložiť na neskoršiu konzumáciu, ak máme vhodnú pivnicu alebo iný priestor. Ale najmä spracovať. Možností je naozaj neúrekom. Budem rád, keď v komentároch napíšete váš spôsob spravovania. Okrem toho, že sa môžeme do sýtosti dojesť jablkovej štrúdle a dopiť jablkového muštu, na zimu si môžeme pripraviť jablkový kompót, niekto varí aj jablkový lekvár, ale nie každému chutí. Jablkové pyré si pamätáme z detstva.

jablká

Jablká v župane patria k teplým dezertom, jablkovú žemľovku môžeme priradiť k sladkým hlavným jedlám. Jablkami môžeme plniť aj ovocné knedle. A v neposlednom rade sa dajú jablká sušiť.

jabloň

A čo vy, ako zužitkujete úrodu jabĺk?


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.