Miska voňavého zdravia. 3 chutné polievky na posilnenie imunity

V súčasnej situácii má ochrana a posilnenie imunitného systému prvoradý význam. Ak máte dostatočne silnú obranyschopnosť, dokážete sa cez toto obdobie dostať ľahšie a bez vážnejších následkov. Nemáme na mysli len fyzické zdravie, ale aj odolnosť voči stresu a celkovú psychickú rovnováhu. Zdravý životný štýl, najmä strava má kľúčovú rolu pri budovaní imunity. V chladnejšom počasí je ale úplne prirodzené, že nemáme až takú silnú chuť na surovú zeleninu a čerstvé ovocie, potrebujeme sa niečím hriať aj zvnútra. Výborným riešením môžu byť polievky.

 

Dlhé zimné mesiace (a aj sociálna izolácia) sú vhodnou príležitosťou na to, aby ste svoju zbierku receptov doplnili o nové a svoje kuchárske schopnosti a zručnosti posunuli na vyššiu úroveň. Spojte príjemné s užitočným, naučte sa variť tak, aby ste sa zároveň starali aj o svoje zdravie. Príprava jedál je dokonca aj dobrým relaxom, znižuje vnútorné napätie a prináša radosť z viditeľného, voňavého a chutného výsledku. Navyše ide o veľmi dostupné hobby. Stačí vám hrniec, panvica, varecha, ostrý nôž a kvalitná kuchynská váha. Predtým, než sa pustíte do čítania receptov zdravých polievok, navštívte stránku najlacnejsiemeradla.sk a obdarujte sa novým prírastkom do svojej zbierky obľúbených kuchynských pomôcok.


 

Vegánska polievka z čerstvej kapusty

Ingrediencie:

  • 0,5 kg nadrobno nasekanej kapusty

  • 2 nakrájané cibule

  • 2 strúčiky cesnaku (drvený)

  • 2 šálky zeleninového vývaru

  • štipka soli (alebo podľa chuti)

  • štipka korenia (alebo podľa chuti)

  • štipka tabasca (alebo inej štipľavej/čili omáčky podľa vlastných preferencií)

  • 1/4 šálky nasekaného koriandra

Postup:

Nakrájanú kapustu, nakrájanú cibuľu, rozdrvený cesnak, zeleninový vývar, omáčku tabasco (alebo inú čili omáčku) a trochu soli a korenia dajte do dostatočne veľkého hrnca. Za občasného miešania nechajte túto zmes variť na strednom plameni najmenej 20 minút v zakrytom hrnci.

Po dvadsiatich minútach polievku opatrne prelejte do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte až sa vytvorí hustá zmes. Môžete použiť samozrejme aj ponorný mixér. Pokiaľ ste polievku spracovali v samostatnej nádobe alebo kuchynskom robote, prelejte ju späť do hrnca. Ak je to potrebné, opäť ju zohrejte. Koriander pridajte tesne pred servírovaním.


 

Pikantná paradajková polievka

Ingrediencie:

  • 50 dkg paradajok

  • 1 nakrájaná cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 bobkový list

  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

  • 3 lyžice olivového oleja

  • štipka cukru

  • trochu soli, korenia

Postup:

Paradajky na chvíľu ponorte do horúcej vody a ošúpte, potom nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájanú cibuľu duste do mäkka. Pridajte bobkový list a paradajkový pretlak. Na rad prichádzajú paradajky. Pridajte ich do hrnca, a zmes varte po dobu 15 minút na strednom plameni, kým paradajky nedostanú skoro krémovú konzistenciu. Niekoľko minút pred tým, ako je polievka hotová, pridajte rozdrvený cesnak a dochuťte ju soľou, korením a trochou cukru.


 

Zeleninová polievka na posilnenie imunity

Ingrediencie:

  • niekoľko lyžíc olivového oleja

  • 1 malá biela cibuľa

  • 50 dkg šampiňónov

  • 1 stredný zeler

  • štipka čerstvo mletého čierneho korenia

  • voda (v množstve, ktoré pokryje zeleninu v hrnci)

  • soľ

  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

  • 1/4 lyžičky mletej kurkumy

  • 2-3 čajové lyžičky krémového syra alebo 1 dl kokosového mlieka

Postup:

Očistite cibuľu, šampiňóny a zeler. Cibuľu nakrájajte na drobno, šampiňóny a zeler na kúsky. V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a za stáleho miešania ju duste do mäkka. Pridajte zeler, šampiňóny a trochu čierneho korenia. Zeleninu zalejte takým množstvom vody, ktoré ju akurát pokryje. Polievku priveďte do varu, potom osoľte a dochuťte citrónovou šťavou a kurkumou.

Varte dovtedy, kým zelenina nezmäkne. Vypnite oheň a polievku rozmixujte do krémova. Primiešajte niekoľko lyžičiek krémového syra alebo približne 1 dl kokosového mlieka na zjemnenie. Ak je to potrebné, dochuťte.

Polievku môžete servírovať kúskom hrianky alebo tekvicovými semiačkami a kvapkou olivového oleja.

 

Zdroj fotiek: freepik.com

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.