Moja prvá zelená pohánka

Nedávno mi moja dcéra kúpila pohánku. Natešená doniesla domov 400 gramové vrecúško za dobrú cenu, no nekúp to, všakže? Tešili sme sa, že si ju na mlynčeku zomelieme a urobíme skvelé palacinky.


No keď som tú pohánku uvidela, zdala sa mi akási tmavá. Pozriem lepšie, no a to bola pohánka nelúpaná, určená výhradne na klíčenie, nie na varenie. „Čo už s tebou“, hovorím si, „tak ťa dáme naklíčiť“, myslím tú pohánku, a uvidíme čo z toho bude.

Veľa som o pohánke čítala a takmer všade sa spomína, že obsahuje rutín, ktorý zabezpečuje pevnosť a zároveň elasticitu ciev. Málokde však píšu, že ten rutín nie je v semienku, ale v zelenej vňati. Nie že by semienka neboli skvelé, práve naopak. Sú zdrojom rôznych aminokyselín, zinku, horčíka, či vitamínov B1, B2, E a C. Ja som sa ale chcela dopracovať ku skorej jarnej „zelenine“, plnej rutínu, enzýmov, vitamínov a samozrejme úžasnej energie z rodiacej sa novej rastlinky.pohanka kličky

reálne foto, moja pohánka namočená a rastlinky po dvoch týždňoch

Na vrecúšku bol rovno aj postup a tak som hneď začala. Na sitku som za hrsť semien prepláchla prúdom studenej vody a v malej miske potom nechala namočené v čistej vode 20 hodín. Na druhý deň som si pripravila nádobku a do nej obyčajnú papierovú kuchynskú utierku. Namočené semienka som rozprestrela po utierke a čistou vodou ešte dobre pokropila. Keďže semienka potrebujú vysokú vzdušnú vlhkosť, vrch som prikryla takou istou nádobkou, aby vzniklo akési parenisko.

Teraz už stačilo ráno a večer klíčiace rastlinky postriekať vodou. Treba dať na to ale pozor, lebo ak by preschli, už by nevyklíčili.

No a za 14 dní boli rastlinky vhodné na jedenie. Pozor, len zelená vňať, semienka sa nejedia. Je to taká šťavnatá, mierne horkastá „burinka“, ale výborne spestrí aj obyčajný chlieb s maslom alebo čerstvý šalát. Tepelne sa neupravuje, ale do hotovej polievky alebo kaše sa použiť samozrejme dá.

4 myšlienky na “Moja prvá zelená pohánka

    1. Internet Explorer 7.0 Internet Explorer 7.0 Windows XP Windows XP

      Myslím, že takáto diéta môže byť účinná. Pohánka má široké spektrum živín, takže by telu nemuselo nič chýbať. Otázne ale je, či bude aj chutiť. Ja som zástanca pestrosti v stravovaní, takže keď si varím aj obilniny na 2-3 dni dopredu, konečnú úpravu mám rada vždy inú. Jesť čo i len dva celé dni úplne to isté a bez akéhokoľvek ochutenia je pre mňa príliš drastické. Nehovoriac o tom, človek sa má na jedlo tešiť, čo by bol pri tejto diéte dosť problém.

  1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Semienka sa najlepšie naklíčujú v špeciálnych nádobkách, určených na tento účel. Tieto jednak udržujú okolo semienok po celý deň vlhké prostredie potrebné pre optimálne klíčenie, jednak už majú na dne akési sitko, ktoré skvele poslúži k tomu, aby semiačka dlhodobo nestáli vo vode a nezahnívali, a tiež zabezpečuje odtok vody bez odplavovania semiačok pri ich nevyhnutnom premývaní a preplachovaní čistou vodou (aspoň 2x denne) – obal navlhčených klíčiacich semienok totiž pri klíčení uvoľňuje navonok látky, ktoré mali pôvodne za úlohu brániť klíčeniu semienok v suchom alebo v nedostatočne vlhkom prostredí, ktoré väčšinou nie sú zdraviu prospešné (snažíme sa ich eliminovať práve dôkladným viacnásobným oplachovaním)…
    V núdzi sa to dá riešiť i dostatočne veľkým plochým plastovým sitkom, prikrytým priehľadným deklíkom (kvôli vlhkému prostrediu a dostatku svetla pre klíčiace semienka), postaveným na vhodnú misku alebo nádobku na odkvapkávajúcu a následne i odparujúcu sa vodu. b

    1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Áno, určite sa semienka nakličujú najlepšie v špeciálnych nádobkách, až na to, že cena takejto nádobky je cca 7 EUR. A nie každému sa chce za to platiť, najmä, keď to len skúša. Moje „nakličovadlo“ nevyžaduje žiadne náklady a účel plní.

Napísať odpoveď pre martin Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.