web analytics
feb 212018
 

Pekné malé oranžové tekvičky dostať kúpiť aj v našich obchodoch. Predávajú sa ako zelenina, ale mnoho ľudí ich používa skôr na dekoračné účely. Vyzdobujú si svoje príbytky a vidiecke domy, vytvárajú najmä na jeseň náladové inštalácie. Podľa mňa je to zbytočné vyhadzovanie peňazí. Tekvice hokkaido sa totiž pestujú veľmi ľahko a ešte ľahšie sa z nich pripravujú chutné pokrmy.


Málokto si uvedomuje závažnú skutočnosť. Že šupka hokaido tekvíc je jedlá, je chutná a dáva jedlám z tekvice charakteristickú oranžovú farbu. Keby ste ju chceli okrájať, dosť sa nadriete a potom musíte využiť „zlepšovák“ jednej vychytenej kuchárky z TV magazínu, ktorá polievku z hokkaido dofarbovala strúhanou mrkvou. Zbytočná robota.

Hokkaido tekvice začiatkom jesene

Druhou skutočnosťou je to, že tekvice hokkaido môžu rásť celkom samé, bez zásahu človeka, ak im v záhrade nájdete dobré miesto. V tomto prípade sme miesto po hnojisku (hnoj bol prevezený do vyvýšených záhonov) bolo doplnené zemou z terénnych úprav v záhrade, dobre sme to premiešali a zamulčovali drevnou štiepkou aj senom. Keďže toto miesto je navyše podmáčané, za celú sezónu sme tekvice nemuseli polievať. Deväť doma predpestovaných rastlín (semiačka sme mali samozrejme vlastné z minuloročnej úrody – získate ich aj z prvej kúpenej hokaido tekvice) nám dalo sto kusov tekvíc.

Časť úrody tekvíc hokkaido

Z tekvíc sa dá robiť skvelá polievka. Na kocky nakrájaná neošúpaná umytá tekvica sa dá variť na opraženú cibuľu a potom rozmixuje ponorným mixérom. Skvelé na zasýtenie aj zohriatie uprostred zimy.

Hoci sezóna zberu hokkaido začína na jeseň, táto tekvica bez problémov vydrží aj krátke skladovanie. V chladnom nevykúrenom dome, bez mrazu, vydrží až do januára, hoci nejaký odpad (smerom do kompostu – semená vtákom) tu je. V temperovaných miestnostiach s nízkou úrovňou vlhkosti môže časť úrody vydržať až do jari.

Hokaido je skvelá aj nakrájaná na 3 mm plátky zo štvrtiek, opečená v rúre s provensálskym korením a olivovýmn olejom na papieri na pečenie. Alebo na kocky nakrájaná zapečená s cuketou a paprikou s pridaním kúskov slaniny alebo kvalitných špekáčkov. Či už samotná alebo ako príloha k mäsu.

No povedzte, čo už môže byť lepšie, ako si pripraviť obed či večeru z toho, čo vám samé a zadarmo vyrastie na záhrade? Nie je škoda tým len zdobiť starú lavicu?



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.