O fazuli

Prednedávnom som mala na návšteve moju tetu. Býva na lazoch, kde život nie je jednoduchý. Práce niet a tak človek musí rozmýšľať, ako vyžiť z mála, ktoré má. Keďže si dopestuje len čo to zemiakov a koreňovej zeleniny, ostatné potraviny kupuje, spýtala som sa jej: „Čo strukoviny, varievaš?“


„No fazuľu ľúbim, zvlášť nakyslo ale inak…neviem“, pokrútila hlavou. A tak som sa ju snažila naviesť na to, aby sa nebála trošku experimentovať. Veď je škoda nevyužiť všetky živiny, ktoré strukoviny obsahujú.

Tieto superpotraviny sú zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré mimochodom výborne nahradia mäso, minerálov, vitamínov, zvlášť béčok na svaly a nervy, a spústu vlákniny.

A vláknina, tá nám vyzametá črevá, cievy, upraví cholesterol aj cukor v krvi. Podľa čínskej dietetiky, keďže je konkrétne fazuľa v tvare obličky, posilňuje ju. A to je určite veľa dôvodov na to, aby som sa s chuťou a radosťou mne vlastnou pustila do tvorenia.

Základ je strukoviny namočiť aspoň na 12 hodín. Ja to robím večer. Ráno, keď vstanem, zvyknem vodu vymeniť a dám variť do tlakového hrnca s chvíľu namočenou riasou Kombu na 10 minút bez pokrievky, potom hrniec natlakujem a pol hodiny varím. Kým dobicyklujem svoju polhodinku na stacionárnom bicykli, je uvarený základ. S lúpaným hrachom je to jednoduchšie, ten sa nenamáča vôbec a šošovici stačí aj hodinka, dve. Takto uvarenú fazuľu potom používam na prípravu vlastnej morcadely, teda zmesi na špagety. Časť rozmixujem a tak zahustím trebárs omáčku, alebo aj obyčajnú zeleninovú polievku. Osvedčila sa mi kombinácia s ryžou, dusenou mrkvou či opraženou cibuľkou. Dokonca prelisovaná s vanilkovým cukrom a troškou rumu nahradí aj gaštanové pyré.

Možno si poviete, nie je to mäso, ale za skúšku to určite stojí. Či už je to z hľadiska ceny, ale aj z hľadiska živín u mňa jednoznačne vyhrávajú strukoviny.

3 myšlienky na “O fazuli

    1. Firefox 36.0 Firefox 36.0 Windows XP Windows XP

      Keby vaša manželka správne pripravovala fazuľu, tak by ste tie vetry po nej nemal. Je to len o správnom postupe a správnej kombinácii surovín, aby žalúdok nemusel protestovať.

Napísať odpoveď pre David Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.