web analytics
aug 302012
 

Márne hľadáte vo svojom okolí salaš, kde by vám dali napiť dobrej žinčice alebo ochutnať poctivý domáci syr? Máte pocit, že také niečo dnes už ani neexistuje? No salaš možno nie, ale ovčia farma áno. A ešte k tomu tak blízko. Objavila som len ju nedávno. Necelých päť kilometrov od nás. V Dolných Plachtinciach. A to som okolo nej prechádzala minimálne rok. Stačilo len odbočiť z hlavnej cesty a po tristo metroch som už stála na parkovisku. Aké jednoduché.


Salaš som síce nenašla, ani ovce som bečať nepočula, no výrobky z pravého ovčieho a kravského mlieka som ochutnať mohla. Pravda, keď som si ich zaplatila. Pani ma privítala hneď na parkovisku. Mimochodom, bez problémov na ňom zaparkujú štyri autá. Zaviedla ma do predajne prepojenej s výrobňou. A tak som mala možnosť nazrieť na ženičky, ručne šúľajúce syrové korbáčiky. Vo veľkej presklenej chladničke mali pripravené syrové torty. Priznám sa, keby som nevedela, že sú syrové, budem tvrdiť, že sú z marcipánu. Tak boli nádherné. A bolo ich tam asi desať. Každá iná. Všetky však boli zadané. Vyrobené na objednávku. Podľa chuti zákazníka. Slané, menej slané, s bylinkami, korením. Plnené rôznymi plnkami z masla, syra či bryndze. Väčšie aj menšie. Cena závisí od hmotnosti. Ale prehnaná nie je. Ak máte o takú tortu záujem, stačí zavolať a dohodnúť sa. Ibaže minimálne tri dni dopredu. Keď ju však potom darujete, úspech máte zaručený.

ovčie výrobky

môj nákup na ovčej farme

A čo dobré som ešte objavila? Z kravského mlieka tu vyrábajú maslo, tvaroh a syry. Z ovčieho žinčicu, tvrdý syr aj korbáčiky. Vybrať si môžete údené, neúdené alebo bylinkové či s rôznym korením. A ak sa neviete rozhodnúť, čomu dáte prednosť, riešením sú mištičky nakombinované zo všetkých druhov syrov. Všetko vyrábajú bez konzervačných prísad. Na predĺženie trvanlivosti používajú vákuové balenia.

ovčie výrobky

dobroty z ovčieho mlieka zblízka

Ceny sú celkom prijateľné. Vcelku prehľadný cenník majú na veľkom plagáte na stene. Čo ma však trochu prekvapilo, bolo účtovanie. Pri syroch, predávaných na váhu, pani predavačka odvážila a následne vyúčtovala cenu s presnosťou na gram. Vrátane obalu. Škoda. Syry sú to chutné a veľmi rada podporujem miestnych výrobcov. Len tento postup zanecháva vo mne čudnú pachuť.



  Jeden komentár na “Ovčia farma čo by kameňom dohodil”

  1. WordPress 3.3.2 WordPress 3.3.2

    […] sme doma robili. Ale chutila mi. V poslednej dobe, vlastne odvtedy, ako som objavila poctivú ovčiu bryndzu z farmy, sa u nás doma teší veľkej obľube. No a nebola by som to ja, keby som ju aspoň mierne […]

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.