web analytics
feb 112014
 
jabĺčka z minuloročnej úrody

Ešte si pamätáte, ako ste sa minulý rok tešili z bohatej úrody jabĺk vo vašej záhrade? Neviem ako vy, ale ja som ich mala naozaj neúrekom. Časť z nich som nasušila, časť použila na pečený čaj a tie zvyšné, zabalené v bublinkovej fólii pomaličky chrúmeme celú zimu. Lenže každá minca má dve strany a každé plus má aj svoje mínus. A tak aj veľká úroda môže byť síce fajn, ibaže skonzumovať ju býva niekedy nad naše sily. Čo teda s jabĺčkami, ktorých šupka už mierne zvráskavela a nevypadajú až tak lákavo? Skúste ich naplniť a upiecť. Získate tak skvelý dezert, ktorým rodinu nielen prekvapíte, ale aj potešíte a zahrejete.

 




Recept na túto dobrotu som videla v niektorej z minulých častí Malej farmy na ČT 1, ktorú tak rada pozerám. Ja som si ho však, ako vždy, trochu upravila. Jabĺčka boli pôvodne naplnené len zmesou sekaných orechov a domáceho džemu. Ja som túto plnku ešte vylepšila ovsenými vločkami. A nielen to. Pri servírovaní som tanierik dozdobila kôpkou domáceho tvarohovo-smotanového krému a la miláčik. A bola to fakt dobrota.

jabĺčka na pečenie

jabĺčka na pečenie

Jednoduchý recept na pečené jabĺčka

Najprv plnka
Na 10 jabĺk bude treba asi 4 PL ovsených vločiek. Tie v miske sparíme horúcou vodou. Kto má rád, môže aj mliekom, ale obyčajná voda úplne postačí. Necháme vločky vychladnúť a napučať. Potom k nim pridáme asi 4 PL sekaných orechov, 2 až 3 PL domáceho džemu. Na osladenie môžeme použiť med, stéviu alebo aj trstinový či obyčajný cukor. Všetko podľa chuti.

jabĺčka tesne pred pečením

jabĺčka tesne pred pečením

Jablká umyjeme a zo stredu vykrojíme jadrovník tak, aby vznikol otvor v tvare valca. Naplníme ich pripravenou plnkou a poukladáme do zapekacej misky buď z jenského skla alebo keramickej. Rúru zohrejeme na 180-200°C. Tesne pred pečením dáme navrch jabĺčok ešte tenké plátky masla a keď je rúra horúca, môžeme dať piecť na zhruba 15 až 20 minút. Servírujeme teplé, poliate vypečenou šťavou alebo doplnené domácim „miláčikom“.

upečené jabĺčka

upečené jabĺčka

Domáci tvarohovo-smotanový krém a la miláčik

smotanový krém

smotanový krém

V miske zmiešame jemný tvaroh s kyslou smotanou v pomere 1:1. Vzniknutý krém osladíme medom, ovoniame buď čistým vanilkovým práškom alebo klasickým vanilkovým cukrom, najlepšie trstinovým s pravou prírodnou bourbonskou vanilkou. Dobre zamiešame a môžeme podávať.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 350 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.