Perníky bez cukru

Cukor sa v poslednom období dostáva do hľadáčika ľudí, túžiacich po zdravom životnom štýle a zdravom jedle, zákusky nevynímajúc. A tak ľudia inovujú osvedčené recepty a vymýšľajú úplne nové rozpisy príprav, aby obohatili svoj sviatočný stôl a znížili obsah cukru v podávaných pokrmoch. A takéto nové recepty sú potom zverejňované nie len na blogoch, renomovaných weboch, ale aj v tlačených časopisoch a odvysielané na obrazovkách televízií.



Bez ohľadu na to, či považujeme cukor za škodlivú zložku jedla alebo za nevyhnutnú súčasť nášho metabolizmu, sa určite zhodneme na tom, že v posledných rokoch je cukru okolo nás priveľa. A keď píšem „cukor“, mám na mysli ten biely, práškový alebo kryštálový, rafinovaný cukor vyrábaný z repy alebo cukrovej trstiny. Hoci mnoho ľudí je presvedčených, že ten hnedý, teda trstinový cukor, je zdravší. Nuž možno neobsahuje prímesy z rafinácie, teda čistenia a bielenia, ale zdravší rozhodne nie je od bieleho repného. Chemicky je totiž cukor takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Molekulový vzorec je C12-H22-O11. Bez ohľadu na farbu, tvar a pôvod.

Preto sa hľadajú naozaj zdravé alternatívy. Jednou z ciest je návrat k prírode. Pekári a cukrári so zdravým životným štýlom opäť objavujú med.

Typické zloženie medu
Zložka Obsah
fruktóza 38 %
glukóza 31 %
galaktóza 3,1 %
maltóza 5 %
sacharóza 1 %
iné sacharidy 1 %
voda 17 %
popol 0,17 %
bielkoviny 0,15 %

Keď si odmyslíme vodu, minerály a stopové prvky v zanedbateľnom množstve, zistíme, že je to takmer to isté, čo cukor, len v blede modrom. Ehm, svetlo hnedom až žltom. Sladká tekutina. Možno zdravšia na prvý pohľad. Je ale zdravšia aj na ten druhý?

Tie minerály a stopové prvky sú možno dôležité pre človeka, ale len ak by boli podávané samotné. Lenže v sprievode cukrov…

V metabolizme človeka je jedno, či dostane fruktózu a glukózu v podobe cukru rozpusteného v čaji alebo zapečeného v buchtách, alebo v podobe medu v tom istom. Telo reaguje rovnako, inzulín sa k nemu správa rovnako. Cukry nespracované svalmi alebo mozgom sa prepracuje na tukové zásoby.

Ak chcete skutočne upiecť zdravšie pečivo, zabudnite na nahrádzanie bieleho cukru cukrom farebným alebo tekutým. Cesta k zdraviu vedie cez znižovanie umelo vyrábaného cukru v potravinách. Je to jednoduché. Namiesto 600 gramov cukru v rozpise použite len 400 gramov, napríklad.

Všetky priemyselne produkované potraviny dnes obsahujú priveľa cukrov v rôznych formách. A ten spôsobuje priveľa zdravotných problémov. Postupné znižovanie obsahu cukru a medu v doma pripravovaných jedlách je cestou k vášmu zdraviu.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.