web analytics
okt 162012
 

Pred pár dňami som bola na lekárskom vyšetrení mimo nášho mesta. Prišli sme tam o čosi skôr a tak sme sa pohodlne usadili v čakárni. Všade čistúčko, útulne a na stole niekoľko čísel známeho ženského časopisu. Neboli síce úplne najnovšie, ale veď rady spred troch mesiacov by predsa mohli byť ešte aktuálne. Či nie? No, väčšina aj bola. Len tá, o pečení piškótovej rolády, pochádzala snáď z minulého storočia.



Otázka znela: „Ako upiecť piškótovú roládu, aby sa neprilepila na plech a nepraskala?“ A odpoveď? „Úplne jednoducho! Treba plech dobre vymastiť tukom na pečenie a vysypať múkou. Po upečení nožom oddeliť od plechu. Ešte teplý korpus preložiť na navlhčenú utierku. Zrolovať a nechať vychladnúť. Po vychladnutí roládu rozbaliť, utierku vybrať a naplniť plnkou alebo lekvárom.“

rolády

No super! Tak presne takto to robila ešte moja stará mama. Až na to, že ona na to vymazanie používala kvalitnú domácu masť a nie nejaký pochybný kupovaný syntetický tuk na pečenie. Pri vtedajšom pohybe tiež nehrozilo, že sa prebytočný nespáli a priberieme, ako je tomu teraz.

A vlhká utierka? Stará mama prala utierky v rukách. Len v čistej horúcej vode. Občas ich aj prevarila. Ale dnes? Všetko sa perie v práčke s voňavým práškom a avivážou. A tak máte roládu nielen s jahodovým lekvárom, ale aj s vôňou. Napríklad jasmínu. O tom, že utierku po jednom použití musíte vyprať, ani nehovorím.

Keď piškótu upečiete, bez pomoci noža ju z plechu nedostanete. Lebo napriek tomu, že ste ho vymazali hrubou vrstvou tuku, vysypali hrubou vrstvou múky, cesto sa takmer vždy prilepí. Minimálne pri okraji. A tak pekne vezmete drôtenku a drhnete. Ďalšia robota navyše. Máte naozaj toľko času? Ja teda nie!

Vyriešila som to veľmi jednoducho. Pri pečení používam zdravý rozum a „moderný vynález“ s názvom papier na pečenie.

Okrem toho, že nemusím prácne plech vymazávať, nemusím ho po použití ani prácne umývať. Roláda sa neprilepí a zatočiť ju môžem ešte za horúca. Rovno s papierom. Plech zostane čistý. Stačí ho zotrieť vlhkým vechtíkom. Po vychladnutí odrolujem, papier vyhodím a môžem plniť.

Pri minimálnych nákladoch, keď 20 metrov papiera na pečenie stojí cca 1,5 EUR, tak získate viacero výhod. Ľahká manipulácia je len jednou z nich. Omnoho významnejšie je podstatné zníženie spotreby tuku a múky na vymazávanie a vysýpanie. Piškóta tak bude ľahšia, nadýchanejšia. Ak ju naplníte domácim džemom namiesto tukovej plnky, o svoju váhu sa báť už vôbec nemusíte.

roláda01

O tom, že nahradiť sa dá nielen utierka, ale aj samotný papier na pečenie, svedčí aj táto fotka. Pochádza z kuchyne mojej zlatej bývalej svokry, ktorú mám, mimochodom, veľmi rada. Zrejme nemala pri pečení nič iné poruke a tak na roládu použila noviny. No uznajte, nemá to svoje výhody? Ku káve si môžete dať zákusok a z neho si prečítate aj najnovšie správy 🙂

Ale teraz vážne. Žiadne experimenty s novinami neodporúčam. Tlačiarenská farba môže spôsobiť rakovinu. To už radšej tá voňavá utierka…

Môj osvedčený recept na piškótovú roládu

Na jeden plech potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 3 PL trstinového cukru
  • ¼ čajovej lyžičky stévia koncentrátu
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku z vínneho kameňa (bez fosfátov)
  • 6 PL múky (špaldovej, ražnej, pšeničnej…)
  • štipku soli

Z bielkov a štipky soli vyšľahám tuhý sneh. Pridám cukor a stéviu. Šľahám do rozpustenia cukru. Postupne zašľahám žĺtka. Nakoniec pridám múku s kypriacim práškom. Rozotriem na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečiem pri teplote cca 190 st. C asi 15-20 minút.


  5 komentárov na “Piškótová roláda ľahko a rýchlo”

  1. Firefox 15.0.1 Firefox 15.0.1 Windows XP Windows XP

    Zdravim Olinka,

    Vas recept ma zaujal a rada by som ho aj vyskusala, ale momentalne som si dala zavazok, ze sa budem zdravo stravovat. Ingrediencie vyzeraju „zdravsie“ ako v klasickych receptoch, ale su zostavene podla pravidiel nejakej diety? Alebo ste sa len snazili suroviny nahradit „zdravsimi“ verziami?

    Dakujem a prajem pekny den 🙂

    • Firefox 10.0.2 Firefox 10.0.2 Windows 7 Windows 7

      Jaroslava, máte nejakú nemoc, že musíte „držať“ diétu?

      Zdravo stravovať sa neznamená, že musíte „držať“ nejakú hnusnú diétu, tiež to neznamená, že musíte jesť nechutné jedlá. Zdravo jesť znamená niečo úplne odlišné, ako sú rozšírené povery o zdravom stravovaní a nejakej burine. Kľudne si túto roládu upečte, len ju nezjedzte celú, sama a naraz. A bude to OK.

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Dobrý deň,
      ďakujem za Váš záujem. Recept nie je podľa nijakej diety, je to vlastne obyčajná piškóta.Ja sa len snažím nepoužívať príliš veľa tuku, preto ten papier na pečenie. Biely cukor som vymenila za trstinový, no aj ten postupne mením za stéviu. A bielu bezcennú múku tiež už nepoužívam. Celozrnné majú aspoň nejaké vitamíny a hlavne vlákninu. Na zasýtenie stačí menšia porcia a nehrozí priberanie.
      Pekný deň aj Vám 🙂

  2. Firefox 26.0 Firefox 26.0 Ubuntu x64 Ubuntu x64

    Potešil ma nielen recept, ale aj Ubuntu, ktoré zjavne používate :-).

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows 7 Windows 7

      Dobrý deň

      Autorka používa Ubuntu na svojom notebooku už dlhú dobu a je s ním spokojná. Ja, hoci teraz píšem z Win7, mám tiež Ubuntu na druhom stroji a nebyť účtovníctva, tiež by som bol len na Ubuntu. 🙂

      A čo sa týka receptov, verím, že sa vám páčia aj ostatné.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.