web analytics
dec 232016
 

Zloženie potravín priemyselne vyrábaných v továrňach a predávaných v obchodoch je pre mnohých z nás dôležitým vodítkom pri rozhodovaní, či si daný výrobok kúpime a zjeme ho alebo nie. Okrem balených výrobkov potravinárskeho priemyslu máme nárok na tieto informácie aj pri takzvanom pultovom predaji, napríklad krájaných syrov alebo mäsových výrobkov. No onedlho už možno o túto informáciu prídeme. Čo s tým môžeme urobiť?



Dnes máte možnosť nahliadnuť do zloženia krájaných výrobkov buď v zozname na pulte alebo jednoducho požiadate obsluhu, aby vám vytlačila lístok, ktorý sa po zvážení lepí na výrobok pre pokladňu. Na ňom je totiž okrem hmotnosti a ceny uvedené aj zloženie výrobku. A tak si máte možnosť prečítať, čo vám do klobásy alebo šunky výrobca pribalil a máte možnosť aj nekúpiť výrobok, o ktorom si na základe týchto údajov myslíte svoje. Pretože možno v letáku vyzerá ľúbivo „domáca klobása za super cenu“, ale kto by už doma do nej dával mleté chrobáčiky (aby ušetril na paprike) alebo ovocný cukor (fruktózu – aby podporil návyk) a kopu iných prídavkov, často aj na niekoľko riadkov na lístku.

My túto možnosť využívame pri každom takomto nákupe a možno už predavačky aj trochu štveme. Nedávno priateľka predavačku poprosila, aby jej prečítala, z čoho je jedna taká inzerovaná klobása. Ochotne začala čítať zloženie, ale postupne svoju reč spomaľovala, pri piatej zložke (doteraz vždy dobre, len mäsá rôznych druhov) akoby už nám to malo stačiť, veď mäsa je tam dokopy aj 90%. No nie to je najdôležitejšie. Významné sú tie posledné percentá. Pretože vodu musia držať v mäsovom výrobku fosforečnany, chuť mu dodávajú dochucovadlá a rôzne iné chemikálie, ktorých keď je priveľa, tak to jednoducho jesť nebudeme, aj keby to dávali zadarmo. Ale aspoň vieme, prečo je hneď vedľa pokladní supermarketov na jednej chodbe aj lekáreň. Nakoniec sme predavačku poprosili, aby nám ten lístok vytlačila, budeme to mať rýchlejšie za sebou. A keď sme dočítali chemické zloženie vraj tradičnej klobásy, poďakovali sme sa odišli bez nej.

Po Novom roku 2017 už takéto problémy mať nebudeme.

Naša vláda navrhuje, aby sa pri pultovo predávaných rozbalených a krájaných produktov už nemuselo povinne uvádzať zloženie výrobku, ako je to odteraz, ale len obsah alergénov.

Čo to znamená? Asi nie sme jediní, ktorí takto „otravujú“ predavačov pri pultoch, zisťujú si zloženie výrobkov, ktoré na prvý pohľad tak vábne vyzerajú, ale nakoniec si ich práve pre ich nepriaznivé zloženie nekúpia. A tiež to, že vláde viac záleží na kšeftoch veľkých firiem, ako na zdraví svojich ľudí.

Čo môžeme robiť?

Z doterajších skúseností vieme, že väčšina krájaných mäsových výrobkov sa nedá jesť. Obsahujú síce aj mäso, ale okrem neho aj všeličo iné, čo mne rozhodne nechutí a nebudem tým zaťažovať svoje obličky a pečeň, nemienim ušetrené peniaze za nákup klobás a šunky vrážať do lekárne naproti, aby som to prežil. Takže ak obchod využije novo navrhovaný zákon a prestane uvádzať presné zloženie výrobkov, ja prestanem na pulte nakupovať. Ak to urobíme všetci, ktorým nám záleží na tom, čo jeme, tak si to bude musieť obchod rozmyslieť. Buď začne zloženie uvádzať, aj keď mu to zákon neprikazuje, alebo pultový predaj zruší.

katarina-skybova-test-sunky-sunka-maso

Autor: ik, Nový Čas

Okrem veľkých reťazcov sú našťastie aj menšie predajne, v ktorých sa klobásy na hákoch dlho nezohrejú, preto nemusia obsahovať toľko konzervantov. Kde klobásy chutia po mäse a nepotrebujú dochucovadlá. Ja viem, že niekedy je problém kúpiť kvalitnú údeninu. No každý máme nejakého známeho, kamaráta, suseda a k dobrej klobáse aj šunke sa nejako dostaneme. Aj bez supermarketov, ktorým ide predovšetkým o naše peniaze a nie o naše zdravie a spokojnosť.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)