Preventívne proti chrastavitosti jabloní

kvetné púčiky

Aj keď nie som zástancom používania chémie v mojej záhrade, niektoré ovocné stromy si preventívny postrek jednoducho vyžadujú. Ide najmä o obľúbené odrody jabloní Golden delicius či Jonagored. Ak sa však zasiahne včas a správne, stačia na ochranu pred chorobami jabĺk maximálne dva postreky. Ako a kedy teda postrekovať?


Ak máte vo vašej záhrade odrody jabloní odolné voči dvom najbežnejším a zároveň najzákernejším chorobám, chrastavitosti a múčnatke, máte vyhrané. U mňa je situácia iná. Jednu citlivú odrodu s názvom Idared som „zdedila“ hneď pri kúpe záhrady. Ďalšie dve som si obstarala sama. Bohužiaľ som sa riadila skôr chuťou a vzhľadom jabĺčok a nie ich odolnosťou voči chorobám. A tak mám teraz v záhrade tri „citlivky“, ktoré si vyžadujú trochu viac pozornosti.

jablko golden_delicious
jablko golden_delicious

Prvý postrek proti chrastavitosti jabloní sa doporučuje previesť 7 až 10 dní pred kvitnutím. Keď som bola ešte pred pár dňami v záhrade, jablone ešte doslova spali. Všetky púčiky boli uzavreté, ani náznak, že by chceli kvitnúť. No stačili štyri teplé slnečné dni a všetko je inak.

Dnes ráno, keď som prišla do záhrady, kvetné púčiky už boli krásne ružové a v priebehu dňa sa očividne pootvárali. Keďže aj teplota vystúpila na viac ako 15 °C, čo podmienkou pre aplikáciu postreku, vzala som teda postrekovač, nariedila postrek podľa návodu a šla na to.

Z návodu som sa ešte dozvedela, že táto účinná látka pôsobí lokálne systémovo, čiže nielen na povrchu púčikov, ale aj v najbližších hlbších vrstvách konárikov. Ochrana tak bude isto účinnejšia. A na zaschnutie jej stačí hodina. Po tomto čase už odoláva aj dažďovým kvapkám. Čo je ďalšia výhoda. Výhodou je aj pôsobenie na obidve choroby naraz.

jabĺčka 
Prvý postrek majú teda jablonky za sebou. Ďalší ich čaká po odkvitnutí. A ak sa vám aj tieto dva postreky zdajú priveľa, pripomeniem, že dovážané jabĺčka, ktoré kupujete v supermarkete, absolvovali tých postrekov minimálne pätnásť. Ale hlavne, že sú veľké, „zdravé“ a trvácne!

.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.