web analytics
dec 032016
 

Japonské dievča s starostlivo vyčesaným uzlom tmavých čiernych vlasov, oblečené do kimona s pestrofarebnými vtákmi trpezlivo sedí v polohe seiza. Nohy má zložené pod stehnami, zadok na pätách. Hoci sa jej vôbec nesedí pohodlne, nedáva to ani náznakom najavo. Do jednej ruky berie misku, do druhej bambusovú metličku a sústredene šľahá čajový prášok s vodou, kým sa nevytvorí hustá zelená pena.


Bez skúseného sprievodcu sa nezaobídete

Práve sme svedkami čanoju, tradičného japonského čajového obradu. Pretože sme tu prvýkrát, starostlivo sledujeme, čo robia skúsenejší kolegovia. Každý pohyb tu má svoje presne vypočítané miesto. Všetko sa robí v pokoji, akoby tu panovalo zvláštne bezčasie. Poklonenie sa zvitku so zapísanou múdrosťou, branie čajového náčinia do rúk a jeho otieranie… Bez skúseného sprievodcu, ktorý už niekedy bol účastníkom obradu, nemáme šancu. Sme stratení vo svete podivných úklon a pohybov. Ak budete ale niekedy mať príležitosť obradu sa zúčastniť, využite ju. Otvorí sa vám zaujímavý svet.

Štvorhodinový rituál

Zatiaľ čo my Európania máme súslovie „dáme si čaj“ spojené s porcelánovým šálkou väčšinou ľahkej čiernej, zelenej, ovocnej či bylinkovej tekutiny a príjemného porozprávania sa s priateľmi alebo rodinou, v Japonsku ide o prepracovaný rituál, ktorého celý tradičný priebeh trvá asi štyri hodiny. Ide o prípravu hustého zeleného čaju Koiči. Ak uvidíme taký čaj už hotový v miske, vôbec nás nenapadne, o akú tekutinu vlastne ide. Oveľa viac ako šálka nášho stredoeurópskeho čaju totiž svojou farbou a konzistenciou pripomína hrachovú polievku. To príprava redšieho čaju Usuiča je už proti Koiči oveľa kratšia, trvá „obyčajnú“ hodinu a pol. Pripadá vám, že je to aj tak proti nášmu desaťminútovému lúhovaniu sáčku strata času? Lenže čajový obrad je o upokojení duše, nie o tom, ako sa rýchlo „naliať“.

Správne zásady pre priebeh obradu

Ostatne Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), ktorý sa stal majstrom čajového obradu pred takmer piatimi stovkami rokmi, spísal niekoľko zásad, ktorými by sa hostia a účastníci čajového rituálu mali riadiť:
1. Buďte predchnutí láskavosťou počas celého obradu.
2. Buďte zdvorilí a pokojní.
3. Nekritizujte ostatných.
4. Odložte svoju pýchu.
5. Nepožadujte náčinie, ktoré náleží druhým.
6. Nesústreďte svoju pozornosť na čajové náčinie.
7. Ak hostíte význačnú osobnosť, môžete predložiť vhodné čajové pečivo.
8. Skutoční ctitelia čajového obradu dokážu privrieť oči nad použitým náčiním, ktoré už opotrebovali iní.
9. Čajový majster nikdy neusiluje stať sa znalcom čajového obradu.
10. Zasvätenci by mali byť skromní, mali by chápať budhistické učenie a mať cit pre poéziu.
11. Čajový obrad sa zdá byť preniknutý osamelosťou. Ak sa snažíte usilovne nájsť záblesk krásy, nenájdete ani štipku osamelosti. Ak však postupujete neohrabane, krása je len kôpkou smeti.
12. Nemali by ste vykonávať ceremóniu, ktorá nie je v súlade so srdcom vášho hosťa.

Dôležitý je pocit spolupatričnosti

Takeno Džóo spôsobil v poňatí čajového obradu vo svojej dobe revolúciu. Namiesto do tej doby obvyklých drahocenných misiek, krabičiek na čaj a džbánov začal používať úplne obyčajné predmety dennej potreby. Úplne tak zmenil zmysel obradu. Zdôrazňoval duševný stav účastníka obradu. Nebolo pre neho podstatné z ako drahej a nákladnej misky je čaj servírovaný a ako dokonale sú usporiadané veci v priestore. Oveľa dôležitejším sa pre neho stal osobný zážitok z obradu, súznenie s ostatnými. Nejde mu o samotné pitie čaju, ale filozofiu tohto aktu.

matcha_caj

Domáca príprava čaju Macha

Hoci doma si celý japonský čajový rituál ťažko predvedieme, pravý japonský čaj si môžeme pripraviť aj tak. V blízkej čajovni sa pýtajte po čaji Macha – špeciálnom práškovom čaji. Vodu na prípravu použijeme najlepšie dojčenskú alebo takú pramenitú, ktorá nám chutí (pozor ale na rôzne minerálne prímesi, aby neovplyvňovali výslednú chuť čaju!).

Vodu privedieme k varu a potom necháme vychladnúť asi na teplotu 70 – 80 °C. Vlejeme ju, aby hladina bola približne v jednej tretine čajovej misky. Potom do nej vsypeme jednu vrchovatú čajovú lyžičku čajového prášku. Dolejeme vodu asi do polovice misky (celkové množstvo teraz bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovú metličku a rýchlo miešame čaj spôsobom, ako keď píšeme písmeno W. Raz tam a druhýkrát zase späť. Pritom misku pomaly otáčame v ruke. Našľahávánie čaju trvá asi minútu, potom je čaj pripravený na pitie. Vypite ho rýchlo, kým sa zložky od seba neoddelia. Prajem príjemný čajový zážitok.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)