web analytics
apr 072012
 

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú.

K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.



Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.

Pečenie

Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:


  2 komentáre na “Príprava cesta a pečenie”

  1. Safari 9.0 Safari 9.0 iPhone iOS 9.3.2 iPhone iOS 9.3.2

    Prosim vas kolko asi pridavate tej vody a muky?? Priblizne kilo???

    • Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      To záleží od toho, akú veľkú formu máte a aký veľký chlieb chcete upiecť, akú múku máte, lebo každá inak saje vodu. Chce to skrátka skúšať a nájsť si k svojím možnostiam svoje množstvá.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)