web analytics
feb 112015
 

Nemôžem povedať, že by som bola príliš veľkou fanúšičkou tohto „sviatku“, ba dalo by sa povedať, že ho väčšinou každoročne odignorujem alebo priam sabotujem. Musím sa však priznať, že zbožňujem všetko, čo má tvar srdca a úplne najlepšie je, keď sa to dá jesť. A tak som sa tento rok rozhodla, že vás inšpirujem, aby aj tento deň mohol byť chutný a zdravý 🙂
 

 

 


Pripravila som si pre vás dva recepty, jeden ľahší ako druhý, takže poďme na to:

Utopence

Nie, nejde o tie staré známe „protiopicové“ špekáčiky utopené v octe spolu s cibuľou. Ide o čosi ooooveľa chutnejšieho a príjemnejšieho – a to kúsky ovocia utopené v čokoláde. Keďže sme mali doma veľa banánov a kiwi, vybrala som si práve tieto dva druhy ovocia, ale fantázii sa medze nekladú, takže pokiaľ dostanete chuť, pokojne môžete v čokoláde utopiť jabĺčka, pomaranče, mandarínky, hrušky alebo akékoľvek iné ovocie, ktoré vám padne pod čepeľ noža.

Postup je jednoduchý – ovocie si nakrájame na kolieska, z ktorých následne formujeme malé srdiečka. Ja som si pomohla vykrajovačkou na linecké cesto a menšie kúsky som upravila ručne nožom. Fantázii sa opäť medze nekladú, takže ak sa vám viac páčia hviezdičky (alebo akýkoľvek iný tvar), nech sa páči 🙂

Valentín1

Keď máme ovocie nakrájané, dáme si rozpustiť čokoládu. Viem, väčšina ľudí ju „obohatí“ o kúsok Cery alebo iného „akožetuku“, ale pokiaľ chceme ostať verní zdraviu a kráse, najlepšie je použiť 100% kokosový olej. Okrem pozitívnych účinkov na zdravie dodá našej čokoláde jemne kokosovú príchuť, čo je v kombinácii s ovocím tip top vec 🙂

Valentín2

Čokoláda rozpustená? Tak poďme na topenie. Najjednoduchšie je ovocie namáčať v čokoláde pomocou špáratiek, avšak pokiaľ ide o jemnejšie ovocie, akým sú napríklad banány, mohlo by sa stať, že sa nám kúsok ovocia skutočne „utopí“ a bude náročnejšie ho dostať von. Preto je fajn použiť polievkovú lyžicu, v ktorej buď ovocie celé namočíme alebo si pomocou nej ovocie oblejeme. Množstvo čokolády je na vás, či už kúsky namočíte celé alebo iba čokoládou polejete. „Utopené“ ovocie si rozložíme na papier na pečenie a vložíme do chladničky, aby nám pred konzumáciou čokoláda krásne stuhla.

Valentín3

Ká-Čé-Čé

Druhou pochúťkou je Kačeče (áno, práve som to vymyslela :D). Je to kokosovo-čokoládovo-čučoriedková pochúťka, ktorá pohladí na jazyku i na duši. Ak máte náhodou v mrazničke maliny alebo jahody, ste väčší machri ako ja, pretože vaša pochúťka bude mať ružový nádych, čo je na Valentína ideálne. Ja som však tieto druhy ovocia nenašla, ale keďže všetci dobre vieme, že čučoriedky sú mňam mňam, tak šup tam s nimi.

Valentín4

Postup je opäť jednoduchý – do kokosovej múčky pridáme kokosový olej, aby nám z toho vznikla tuhšia masa. Do nej pridáme pár čučoriedok, ktoré vytvoria krásnu farbu a skvelú chuť. Následne z tejto masy vytvárame malé guličky, ktoré opäť utopíme v čokoláde. Ja som nedala dostatočné množstvo kokosového oleja, čiže (ako by povedala moja stará mama) guličky boli príliš „rozsejpavoj“ (rozpadali sa) na to, aby som ich mohla v čokoláde topiť, a tak som ich len prelievala. Tak či onak, výsledok je geniálny.

Valentín5

Či už týmito dobrotami obdarujete svojich najmilších, svojich rodičov, deti, partnera, či najdôležitejšiu osobu vo vašom živote (seba), hlavné je, aby chutili a potešili. Dobrú chuť 🙂



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.