web analytics
apr 242012
 

Naši predkovia vraj jedli strukoviny takmer každý deň. Že nepredstaviteľné? Možno čosi na tom bude. U nás doma starká vždy pestovala hrach aj fazuľu.



Najradšej som mala čerstvý sladký hrášok, ale aj polievku z neho, s novou mladou zeleninou a krupicovými haluškami. Fazuľu mávala na ozdobu aj úžitok. Ťahala sa jej po plote a keď rozkvitla, žiarila červenými, ružovými aj fialovými kvetmi. Zo strukov potom vypadávali semienka rôznych tvarov a veľkostí. Pestovala aj kríčkovú fazuľku na zelené struky, tie si pamätám ešte aj zavárané. Vôbec mi nechutili. Ale keď tak premýšľam, všetka tá fazuľa skončila vždy v polievke, maximálne tak v prívarku.

Lenže strukoviny to nie je len fazuľa a hrášok, ale aj šošovica a cícer. Tým, že obsahujú kvalitné bielkoviny, dokážu nás nadlho zasýtiť. Spolu so zloženými cukrami a vlákninou napomáhajú správnemu tráveniu. Zároveň majú nízky glykemický index, to znamená, že hladinu krvného cukru zvyšujú len veľmi pomaly, takže sú vhodné pre ľudí s cukrovkou, ale aj pre chudnúcich. Super, nie? Dokonca aj pre malé deti od jedného roka.

 

biela fazula

 

Zložené cukry, takzvané oligosacharidy, síce naše telo nevie dosť dobre stráviť, čo sa prejavuje zvýšenou tvorbou plynov, teda nafukovaním. Ale našťastie sú tieto látky rozpustné vo vode. Vďaka tomu sa dá ich obsah v strukovinách znížiť niekoľkohodinovým máčaním vo vode. Potom sa táto voda zleje a na varenie sa používa nová. Celkom sa ich zbaviť by však bola škoda, lebo sú živnou pôdou pre rast prospešných bifidobaktérií v črevách. Tým pomáhajú chrániť náš tráviaci systém pred črevnými infekciami a podporujú celkovú obranyschopnosť. Takže ani nemusíte kupovať drahé probiotiká v lekárni.

Ďalšia dobrá správa je, že ak strukoviny začnete jesť pravidelne, telo sa prispôsobí. Začne vytvárať dostatok enzýmov na ich trávenie a je po problémoch s nafukovaním.

Na to, aby boli strukoviny naozaj dobre stráviteľné, potrebujete ich dostatočne dlho variť. A tak určite oceníte tlakový hrniec. Na varenie šošovice ho síce nepotrebujete, ale napríklad cícer treba variť v normálnom hrnci 1 až 2 hodiny. V tlakovom hrnci len 45 minút. Takže úspora tam určite bude nielen času, ale aj peňazí.

Ak si aj nekúpite tlakový hrniec, strukoviny určite varte aspoň dvakrát v týždni. Navarte si ich viac. Z jednej časti môžete mať polievku a druhú časť rozmixujte. Pridajte cibuľku, bylinky, nejaký dobrý olej, najlepšie za studena lisovaný, môže byť aj iný ako olivový a pomazánka je hotová.

Len na ne nezabúdajte. Veď taký lacný a dostupný zdroj živín ako sú strukoviny len tak ľahko nenájdete.


  2 komentáre na “Strukoviny naše každodenné, či nie?”

  1. Firefox 10.0.2 Firefox 10.0.2 Windows XP Windows XP

    Vsade citam, ako dlho treba varit cicer (alebo napr. aj soju). Soju som nedavno po cca 12h namocenia varila v tlakaci 40 min a bola ako blato, fuj. Cicer bezne varim 35-40 min v normalnom hrnci a je jedly, makky, ale nie rozvareny. Takze – nechapem 🙂

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Ja osobne s varením sóje veľké skúsenosti nemám, ale podľa mojej múdrej knihy o varení jedál zo strukovín a sóje sa sója varí v tlakovom hrnci 45 minút. Možno existujú viaceré druhy a zrovna tento sa má variť kratšie. Píšu ale, že keď sa varí dlhšie, môže znova stvrdnúť. Tak neviem, asi treba len skúšať.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.