web analytics
nov 152012
 
sušené jablká

Odvtedy ako sme domov kúpili sušičku na ovocie ubehol už celý mesiac. V kuchyni to ešte stále vonia jabĺčkami a hruškami. Len prázdnych nádob už akosi niet. Zato sa nám hromadia dózy plné výborných domácich čipsov. O zásobu vitamínov na zimu už máme postarané.


Ak si aj vy chcete nasušiť ovocie sami, ponúkam zopár svojich postrehov.

Ako postupovať pri sušení ovocia

Moja sušička má síce osem plátov, no spodný sa nedá meniť s ostatnými. Tvorí vlastne akúsi redukciu, čiže prevod medzi točiacim sa mechanizmom a ostatnými plátmi. Preto mi pripadá praktickejšie, nedávať naň ovocie. Na sušenie teda využívam ďalších 7 plátov.

Na začiatku som zaplnila všetky pláty naraz, zapla sušičku a čakala. Keďže teplý vzduch prúdi odspodu, najrýchlejšie sa vysušil spodný plát. Trvalo to asi do druhého dňa. Odvtedy suším viac menej v kuse. Teda okrem dní, keď nie sme doma alebo v noci. Nijako zvlášť pláty neprekladám. Len odoberám vždy spodný plát. Suché ovocie nechám vychladnúť a rovno plním do suchých dóz na potraviny. Medzitým si nakrájam ďalšie čerstvé plátky. Rozložím ich na prázdny plát a ten potom dávam zase na vrch sušičky. Po hodine až hodine a pol vyberám zo spodu ďalší plát a postup opakujem.

čerstvé hrušky

plátky hrušiek pred sušením

Koľko ovocia sušiť naraz

Množstvo závisí od veľkosti a hrúbky plátkov ovocia, ale aj od veľkosti sušiaceho plátu sušičky. Na začiatku som robila dosť hrubé plátky, cca 0,5 centimetra. Sušenie trvalo dlho a plátky boli dosť tvrdé. Potom som skúšala robiť plátky na strúhadle. Boli síce úhľadné, no príliš tenké. Nakoniec som sa rozhodla, že budem krájať plátky rukou. Tento postup sa mi osvedčil najviac. Plátky sú hrubé asi 3 milimetre a po vysušení asi milimeter. Hneď po vysušení sú tvrdšie, no ak ich nechám na tanieri, rýchlo naberú vzdušnú vlhkosť a zvláčnejú.

sušené hrušky

a takto sa scvrkli…

Na jeden plát sa dá naukladať cca 300 až 500 gramov čerstvého ovocia. Po vysušení vám ostane cca 100 gramov. Niekedy menej. Samozrejme na to vplýva aj odroda a druh ovocia. Ak sú plody viac šťavnaté, počiatočná váha je vyššia. No vo výsledku získate malé, ale zato úžasne sladké kúsky. Mne sa to ukazuje hlavne u hrušiek. Tento rok sú ohromne sladké a plné šťavy. Pomer zosušenia mi vychádza tak 6 až 7:1. To znamená, že na jedno kilo sušených hrušiek som spotrebovala cca 6 až 7 kíl čerstvých. U jabĺk je to trochu iný pomer. Zhruba 5:1. Čiže na to, aby som získala jedno kilo sušených jabĺk, potrebujem cca 5 kíl čerstvých. Tu hrá tiež dôležitú úlohu odroda a obsah vody. Ostatné ovocie som ešte neskúšala. Možno budúci rok.

jabĺčka

jabĺčka čerstvé aj sušené

Oplatí sa sušiť si ovocie doma?

Ak máte dostatok ovocia zo svojej záhrady a nemáte ho kde na zimu uskladniť je sušenie správna voľba. Tak isto ak máte ovocie, ktoré by aj tak dlho nevydržalo. A nemusí byť len poškodené. Stačí, že máte takú odrodu trebárs hrušiek. Ako ja. Čerstvé sú úžasné. Chrumkavé a šťavnaté. Akonáhle však trochu postoja v debničke, stávajú sa z nich hniličky. A tie už dlho nevydržia. Sušené sú ale neskutočne dobré. A vydržia podstatne dlhšie. Nehľadiac na spotrebu elektriny si myslím, že sušenie v domácej sušičke má zmysel. Zužitkujete prebytok ovocia a získate pochúťku plnú vitamínov a vlákniny. Bez zbytočných konzervantov. Pozor však na koncentrovanú energiu v podobe cukrov. Aby ste na jar okrem vitamínov nemali ešte aj nejaké to kilo naviac.



  Jeden komentár na “Sušenie ovocia u nás doma”

  1. Google Chrome 47.0.2526.106 Google Chrome 47.0.2526.106 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition

    Krásny článok, ešte si tiež spomínam na tú radosť keď som sušičku dostala, prvý mesiac šla nonstop 😀 dodnes ju veľmi veľa využívam, suším všetko možné a som presvedčená, že niet nad doma nasušené lahôdky 🙂 teraz pred Vianocami som čítala aj super článok ako ju vyberať, lebo premýšľam, žeby som si zadovážila s viac táckami ako mám http://www.susickypotravin.sk/sk/novinky/ako-vybrat-spravnu-susicku-k-vianociam-zaujimajte-sa-o-nasledujucich-7-udajov takže prajem ešte veľa nasušených dobrôt 🙂

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.