Vôňa majoránky za oknom

majoránka v črepníku

Poznáte vôňu majoránky? Verím, že väčšina by odpovedala: „Ale iste. Čo je to za otázku. Majoránku predsa pozná každá gazdinka.“ Ak však myslíte na sušenú majoránku z obchodu, na ten podrvený prášok, ktorého vôňa vyprchá, len čo otvoríte sáčok, tak na tú som vôbec nemyslela. Ja totiž používam majoránku svoju. Vypestovanú v črepníku na kuchynskom okne. A tej sa tá kupovaná ani zďaleka nevyrovná.


Majoránka respektíve Majorán záhradný, latinsky Majorana hortensis, je obľúbená kuchynská bylinka. Je to vlastne trvalka, len u nás sa pestuje ako letnička, pretože nemá rada našu tuhú zimu. Vysieva sa skoro na jar zo semienok a predpestované sadeničky sa neskôr vysádzajú na záhon. Obľubuje slnečné stanovištia s dobre priepustnou pôdou.

Majoránka z črepníka

moja voňavá majoránka
moja voňavá majoránka

Ak ale nemáte záhradku, ani terasu či balkón, netrápte sa. Vypestovať si túto voňavú bylinku môžete aj doma. V črepníku na okennom parapete. Nie je to nič zložité. No ak to raz skúsite, tá vôňa vás dostane a už nikdy viac nebudete chcieť majoránku z obchodu. To mi verte. Mám to vyskúšané.

Už niekoľko rokov si pestujem majoránku sama. Mám aj svoju obľúbenú odrodu. Volá sa Marcelka. Semienka má veľmi drobučké, preto ich po vysiatí nechávam na povrchu pôdy len tak. Neprikryté vrstvou zeminy. Len ich dobre orosím a celý črepník prikryjem mikroténovým sáčkom kvôli dostatočnej vlhkosti. Akonáhle však rastlinky vyklíčia, sáčok odstránim. Takto sa mi darí vypestovať zdravé rastlinky s intenzívnou vôňou a chuťou. A dokonca z tej poslednej sa naozaj stala trvalka. Na jeseň som ju premiestnila dovnútra a ona v pohode prežila zimu.

Zber a sušenie majoránky

Keď ste si už vypestovali peknú voňavú rastlinku, oplatí sa so zberom a sušením počkať na vhodný okamih. A tým sú práve dni tesne pred splnom Mesiaca. Vôňa je vtedy oveľa intenzívnejšia a aj dlho vydrží. Ja to robím tak, že rastlinu vtedy zostrihám nožnicami. Jednotlivé vetvičky rozdelím na kúsky dlhé asi dva centimetre. Tie potom umiestnim na papierovú servítku a suším prikryté tiež servítkou. Po usušení ich uchovávam v sklenenom poháriku. Keď chcem majoránku pridať do jedla, len ju v dlani trochu premniem. Keďže je spln Mesiaca dvanásť krát do roka, aj ja mám úrodu majoránky každý mesiac. Čerstvú a voňavú.

Majoránka ako liečivka

majoránkový zostrih
majoránkový zostrih

Možno o tom mnohí neviete, ale majoránka nie je len skvelým korením, ale účinne pomáha aj pri mnohých zdravotných problémoch. Zmierňuje nadúvanie, podporuje trávenie. Pôsobí tiež upokojujúco na nervovú sústavu, znižuje napätie a menštruačné kŕče. Olej z majoránky tlmí bolesti kĺbov a svalov. Pitie majoránkového čaju pomáha pri prechladnutí a zápale priedušiek. A ak vás rozbolí zub, požujte zopár čerstvých lístkov majoránky. Určite sa vám uľaví.

Skúste si aj vy pestovať svoju vlastnú majoránku. Budete mať úžasné korenie aj prírodnú lekárničku vždy poruke.

 

 

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.