web analytics
feb 242014
 

Veľa z vás sa stretlo s informáciou, že výrobok obsahuje výrobnú salámu. Ale čo to vlastne je, táto výrobná saláma, keď ju na pultoch údenárstva väčšinou nenájdeme? Nejedná sa o žiadnu lahôdku, práve naopak. Ide o imitáciu salámy určenú pre ďalšie priemyselné spracovanie.

 

 


Beztvará hmota z kuracieho separátu

Úplne najlacnejším mäsovým výrobkom je takzvaná výrobná saláma. Rozhodne by ste si na nej veľmi nepochutili, ak by ste ju chceli jesť samotná s chlebom. Túto mäkkú salámu si vyrábajú výrobcovia údenín a lahôdok pre svoju potrebu a podľa svojho vlastného receptu. Pretože sa jedná o veľmi lacný výrobok, vyplýva z toho, že neobsahuje žiadne kvalitné suroviny. Väčšinou v nej nájdeme preslávené mechanicky separované hydinové mäso, teda neslávne známy kurací separát. Okrem toho zloženie obsahuje aj bravčové kože a masť, sóju, škrob, koktail rôznych zahusťovadiel, zvýrazňovačov chuti a farbív a ďalších prídavných látok. Pri výrobe sa tieto suroviny premiešajú a uvaria a vznikne z nich akási beztvará hmota. Hoci sa výrobok volá saláma, s kvalitnou údeninou nemá vôbec nič spoločné.

Čím výrobcovia nahrádzajú kvalitné suroviny?

Mnohí výrobcovia rôznych potravín využívajú veľmi priaznivú cenu tejto „salámy“ a pchajú ju do všetkého, do čoho sa napchať dá. Tvorí tam akúsi lacnú „vatu“, ktorú by inak zaberali oveľa drahšie a kvalitnejšie suroviny. Preto by sme si mali dať pozor a v obchode pozorne čítať zloženie rôznych potravín. Keď výrobok obsahuje výrobnú salámu vo väčšom množstve, vôbec ho nekupujte. Výrobcovia vás týmto spôsobom klamú, pretože ňou nahrádzajú pôvodné suroviny. Nejedná sa ale o nič iné ako o obyčajnú hmotu, ktorá nemá žiadnu prirodzenú chuť, tú doháňajú prídavné látky a zvýrazňovače chuti.

Hodí sa do šalátov aj do šunkovej pizze

Výrobnú salámu nájdeme napríklad v rôznych šalátoch, ktoré si kupujeme u pultov v lahôdkarstve. Až si budete pochutnávať na svojom obľúbenom vlašáku alebo parížskom šaláte, spomeňte si na to, že práve tieto šaláty jej obsahujú veľký podiel. Že sme vám znechutili vaše obľúbené rýchle občerstvenie? Skúste si nabudúce pripraviť doma vlastný šalát podľa chuti do zásoby. Minimálne budete vedieť, čo do neho dávate. Ďalšie časté využitie výrobnej salámy nájdeme tiež napríklad vo vyrábanej pizze, ktorú si kupujete mrazenú. Tvrdí vám výrobca, že šunková pizza obsahuje 4 % šunky? Väčšinou ani nejde o šunku, ale o výrobnú salámu. A podobných kľučiek a podvodov na nás zákazníkov chystajú potravinári veľa. Ide skrátka o imitáciu.

salama

Sledujte zloženie výrobku

Na druhú stranu záleží na výrobcovi výrobnej salámy. Niektorí nutne nemusia dať do nej to najhoršie. Preto keď sa s výrobnou salámou stretnete, zaujímajte sa o jej presné zloženie. Trebárs mäsokombinát Jičín uvádza na svojej výrobnej saláme zloženie 25 % hovädzieho mäsa a 20 % mäsa bravčového. Keď sa pozriete napríklad na niektoré bežne predávané párky, zďaleka nemajú toľko mäsa ako tento výrobok. Čiže závisí na vlastnej receptúre výrobcu. Niektorý môže pod názvom výrobná saláma ponúknuť celkom chutný a konkurencieschopný výrobok, iný naprostý odpad, ktorému by sme sa radšej mali vyhnúť. Platí však, že akonáhle počujete tento pojem, zbystrite a všetko si radšej prekontrolujte. Až na základe konkrétneho zloženia výrobku sa potom rozhodnite, či si ho kúpite alebo nie. Každý výrobok si nájde svojho zákazníka. Niekto bude takú salámu kupovať preto, že si nájde výrobcu, ktorý urobí prijateľnú kvalitu za prijateľnú cenu. Ovšem je treba sa mať na pozore, pretože pri rovnakom označení môžete nájsť chuťovo prijateľný produkt (pozri jičínsky mäsokombinát), tak ohavnosť, ktorá nemá čo robiť ani v žiadnom šaláte v bufete tej najhoršej kvality.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.