web analytics
aug 132014
 

Leto je časom, kedy si často doprajeme mrazenú pochúťku. Mnohým z nás ale už nie je ľahostajné, že spoločne so zmrzlinou zjeme aj nejaké tie kalórie navyše, ktoré by sme za iných okolností pravdepodobne vynechali. Je zmrzlina skutočne takou kalorickou bombou? Čo vlastne obsahuje? Môžeme si ju bez obáv dopriať? Pokúsime sa zodpovedať aspoň niektoré z týchto otázok.
 

 



Zlú povesť jej vytvárame my sami

Zmrzliny sa rozhodne báť nemusíte, teda ak ju konzumujete v primeranom množstve a nepreháňame to s ňou. Možno, že svoje v našom vnímaní zmrzliny robí aj to, že si ju doprajeme ako maškrtu, ako niečo zakázané. Automaticky si ju preto spájame so zlými vlastnosťami, aj keď rozhodne nemá z hľadiska výživy horšie vlastnosti ako napríklad jedlo, ktoré bežne konzumujeme. Skôr naopak. Kalorická hodnota zmrzliny je totiž často nižšia, než si mnohí z nás myslia. Túto vlastnosť jej prepožičiava najmä jej nadýchaná konzistencia a tiež skutočnosť, že až polovicu obsahu tvorí voda.

Riziká sa často preceňujú

nanuk Niekedy sa objavuje napríklad tvrdenie, že až tretinu zmrzliny tvorí tuk. Nie je to pravda. Pokiaľ ide o zmrzlinu s čokoládovou polevou (nanuky) tvorí tuk maximálne pätinu. Inak ale ide zvyčajne o 3-8% tuku, čo v porovnaní s inými potravinami nie je nijak veľa. Navyše vodové zmrzliny neobsahujú vôbec žiadny tuk, takže ak sa ho chcete vyvarovať úplne, siahnite práve po nich. Často sa tiež hovorí, že až polovicu obsahu zmrzliny tvorí cukor. Ani to nie je pravda. Väčšinou je cukru maximálne do 20%. V prípade, že je v zmrzline veľký podiel čokolády, ani vtedy nepresiahnete množstvo cukru 30% a aj toto už je extrém. S kalóriami to tiež nie je tak zlé, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Treba známy nanuk Magnum má zhruba rovnako kalórií ako polovica tabuľky čokolády. Zmrzlina je preto často dokonca zdravším variantom než napríklad torty, čokoláda, sušienky. Riziká s ňou spojené sa často preceňujú, rozhodne nie je takým nebezpečenstvom, za aké sa často vydáva.

Dajte pozor na chémiu

Doprajte si zmrzlinu. Rozhodne z nej nemusíte mať strach. Ale dávajte si pozor, akú jete. Predtým, než si vyberiete výrobok v obchode, starostlivo si prečítajte etiketu. Voľte zmrzliny, ktoré obsahujú čo najmenej dochucovadiel a farbív. Smotanu totiž často nahrádzajú zahusťovadlá. Je v nej zbytočne veľa stabilizátorov a éčok, ktoré zabezpečujú jej konzistenciu a farebnosť. V oblasti výživovej hodnoty ale neprinášajú vôbec nič navyše, práve naopak.

Farbičky si radšej odoprite

Vyhnite sa predovšetkým stále populárnym nanukovým tortám. Rozhodne ich nekupujte svojim deťom. Väčšinou sa jedná o kokteil stuženého rastlinného tuku a chemických látok. Rastlinný tuk by ste inak ťažko udržali v tuhej konzistencii, potrebujete k tomu rad ďalších látok. Radšej preto svojmu dieťaťu vyberte kvalitnú zmrzlinu, či už smotanovú alebo ovocnú. U ovocných dajte pozor na tie príliš farebné – také farby vám prírodné ovocie nikdy nevytvorí. Samozrejme, že zmrzlina nemôže byť vždy dokonale bio, ale ide o to nájsť prijateľný a chutný kompromis, ktorý vám bude vyhovovať.

zmrzlina

Domáca výroba zaručí kvalitu

Ak nie ste s kvalitou a výberom zmrzlín v obchodoch spokojní, môžete si zmrzlinu tiež vyrobiť sami doma. Stačí k tomu čerstvé ovocie, jogurt alebo tvaroh. Jednoducho rozmixujte a vložte vo forme do mrazničky. Budete mať potom pochúťku vytvorenú presne podľa vašej chuti a priania. Nie ste ničím obmedzovaní, iba vlastnou fantáziou. Dajú sa využiť plody z vašej záhradky alebo akékoľvek ovocie kúpenej na trhu či v obchode. Navyše v prípade domácej zmrzliny presne viete, čo do nej dávate a vyvarujete sa tiež použitiu akejkoľvek chémie. Jej výsledná chuť je len a len na vás.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.