Ktorá veľkonočná šunka je najlepšia?

šunková rolka

Chcete vedieť, ktorá veľkonočná šunka je tá najlepšia? No ak vám bude stačiť porovnanie štyroch druhov, nech sa páči. Veľký test Nového času vám možno čosi prezradí. Mňa však tento ich test nijako nenadchol. A výsledky? Veď posúďte sami.


Test sa robil krátko pred Veľkou nocou, kedy obchody doslova zaplavili rôzne druhy údených šuniek, rolovaných pliecok a všelijakých podobných „dobrôt“. Bolo teda z čoho vyberať. Preto je pre mňa záhadou, prečo vybrali práve tieto štyri šunky. Žeby cielene?

Testovanie šuniek

Nový čas si na svoj „veľký test“ šuniek prizval odborníčku na zdravú výživu a chudnutie Katarínu Skybovú. Vybrali už spomínané štyri šunky. Všetky štyri vyrobili slovenskí výrobcovia. Dokonca dve boli produktom toho istého výrobcu. Preto niet divu, že sa všetky na seba podobali. A to nielen tvarom či obsahom mäsa, ale aj zoznamom použitej chémie.

Dodám ešte, že obsah mäsa vo vybraných šunkách bol od 65 do 77%. Pričom u nás v Bille ponúkali údené rolky z bravčovej krkovičky, pliecka aj karé s obsahom mäsa dokonca len 60%.

katarina-skybova-test-sunky-sunka-maso
Autor: ik, Nový Čas

No ale poďme k testu.

Pani odborníčka všetky vzorky rozkrojila, uvarila aj ochutnala. No a, samozrejme, aj zhodnotila. Jej celkové hodnotenie mi však pripadalo prinajmenšom zvláštne. Možno si to nechcela s nikým rozhádzať. Teda ani s výrobcami, ani s predajcami a ani so zákazníkmi. Inak by nemohla byť vo svojich vyjadreniach taká mierna.

Výsledky testu

O tom, ktorá šunka je víťazom testu a teda aj tá najlepšia, sme sa vlastne ani nedozvedeli. Že jedna je slanšia ako druhá? Že jedna chutí výraznejšie a tá druhá menej výrazne? To sme vedeli aj bez Nového času a jeho najatej odborníčky. Ale že najlepšia šunka by mala byť hlavne z mäsa a malo by ho v nej byť aspoň 90%, na to už test neupozornil.

A neupozornil ani na to, čo si vlastne kupujeme. Ak mäsová rolka obsahuje 77% mäsa, alebo niektorá dokonca ešte menej, čo je potom ten zvyšok? Čo tvorí tých zvyšných 30, niekde až 40%?

Pozreli ste si niekedy zloženie šunkovej rolky? Pozreli ste si, čím výrobcovia nahrádzajú mäso?

Tých 30% tvorí totiž obyčajná voda. No nie len voda! Aby z neho náhodou nevytiekla, pridávajú sa k nej ďalšie chemické prísady. Zväčša niekoľko stabilizátorov, zo dva škroby na zahustenie, zvýrazňovač chuti (náš obľúbený glutamát), antioxidanty a neodmysliteľný konzervant E250.

Čím je podiel mäsa nižší, tým je množstvo vody vyššie. A s ňou aj chemických látok.

A toto, prosím pekne, vyrábajú naši slovenskí výrobcovia. Kde je teda tá sľubovaná slovenská kvalita? Ešte stále máte pocit, že iba poľské potraviny sú nekvalitné?

Aký mal vlastne zmysel tento „veľký test“ Nového času? Dá sa mu vôbec veriť? Kto zaplatil túto akože odborníčku, aby šunky plné vody vychválila? Namiesto toho, aby ľudí varovala pred takýmito výrobkami, ktoré poškodzujú ich zdravie, len skonštatovala, že majú mäsovú chuť a niektoré kašovitú konzistenciu.

A to, že všetky štyri vzorky boli od slovenských výrobcov, bola tiež náhoda? Nebola to náhodou lacná reklama? Lebo ak takáto odborníčka tvrdí, že 77% mäsa stačí na to, aby šunka bola kvalitná, zrejme lepšiu nejedla. Alebo len vybraní slovenskí výrobcovia šunkovú rolku s vyšším podielom mäsa nerobia? No čo už, asi treba bolo spropagovať to, čo už vyrobili? Či?

P.S. Keby ste si chceli kúpiť údenú rolku s podielom mäsa až 96%, bude vás to stáť trochu námahy, ale verte mi, zohnať sa dá. Aj keď obsahuje tiež nejaké prídavné látky, ich množstvo je však 10-násobne nižšie ako v testovaných slovenských šunkách. A to už je poriadny rozdiel. Čo poviete?

Informácie som čerpala z http://www.cas.sk/clanok/246719/velky-test-noveho-casu-ktora-velkonocna-sunka-je-najlepsia.html

Myšlienka k článku “Ktorá veľkonočná šunka je najlepšia?

  1. Google Chrome 48.0.2564.109 Google Chrome 48.0.2564.109 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition

    V prvom rade je potrebne si uvedomit, ze su tri kategorie suniek – dusena, sunka udena, tepelne opracovana a sunka surova susena. Ak hovorime o sunke, vzdy musi byt vyrobena zo svaloviny stehna.

Napísať odpoveď pre Alex Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.