Na vošky so žihľavou

Geniálne veci sú jednoduché. Nestoja veľa a urobia „veľa parády za málo peňazí“. A platí to aj pri nikdy nekončiacom boji záhradkárov proti voškám, ktoré vysávajú mladé výhonky rastlín a tým ich nivočia. Aby ste kríky, ovocné stromy alebo prekrásne ruže ochránili pred touto pliagou našich záhrad, nepotrebujete kupovať drahé postreky. Môžete si ich sami pripraviť, suroviny máte rovno pod nosom, zadarmo.



V prvom rade treba povedať, že ak si myslíte, že chemickým postrekom zničíte vošky raz a navždy, tak sa hlboko mýlite. Vošky disponujú neskutočnou vitalitou a počas jedného roka sa vyskytne v záhradách aj dvanásť generácií. Teda ak postrekom zlikvidujete súčasnú generáciu na stromoch, už o mesiac sa objaví ďalšia invázia vošiek a musíte postrekovať znova.

Jedovatým postrekom proti hmyzu zničíte nie len vošky a mravce, ich ochrancov, ale všetok hmyz. Vrátane lienok, ktoré požierajú vošky, vrátane včiel a čmeliakov, vrátane motýľov. Pritom môžete použiť postrek, ktorý ničí len vošky, ale inému užitočnému hmyzu neškodí.

Nákup postrekov pre celú záhradu za rok môže predstavovať veľmi slušnú sumu peňazí. Aby ste si ušetrili peniaze a tiež zdravie, vyrobte si postrek na vošky sami vo svoje záhrade zo suroviny, ktorú v záhrade určite máte. Je ňou pŕhľava, či žihľava, podľa krajovej terminológie. To, čo nás pri jej dotyku páli, páli aj vošky. Doslova ich zničí.

Pre aplikáciu postreku si pripravte výluh. Natrhajte pŕhľavu, najlepšie v rukaviciach 😉 , natrhajte ju na malé kúsky a v plastovom vedre zalejte vodou. Množstvo podľa potreby množstva postreku. Nechajte lúhovať jeden deň, potom preceďte cez sitko a plátno a výluhom postriekajte voškami napadnuté stromy. Zvyšok žihľavy vysypte na kompost.

Pŕhľava rastie v každej záhrade. A takmer každý záhradkár ju likviduje. Vyhraďte si jedno alebo dve miesta, kde si ju budete „pestovať“ pre potreby výroby postreku proti škodcom alebo zákvasu na prihnojovanie. Keď zistíte výskyt vošiek, natrhajte ju a zalejte vodou. Jeden deň to vaše stromy vydržia bez problémov, druhý ich už postriekate. Nemusíte čakať, až sa dostanete do predajne, nemusíte držať zásoby, nemusíte platiť za niečo, čo si pripravíte sami doma. A keď pod stromami, ako my, pestujete jahody či paradajky, nemusíte sa obávať jesť ich ani krátko po postreku.

Podobné články:

Obohaťte svoju knižnicu o nové kúsky!
Máte doma veľkú knižnicu a radi by ste si ju...
Čítať ďalej
Ideálne potraviny do letných horúčav
S príchodom teplých dní s úplnou samozrejmosťou meníme hrubé svetre...
Čítať ďalej
postrekovač
Nová tyč na takmer nový postrekovač
Nie, že by som si chcela urobiť radosť, že som...
Čítať ďalej
Vtipy o jedle a zdraví
Dnes vám napíšem jeden vtip o zdraví. Ak poznáte nejaký...
Čítať ďalej
zelenina
Bujón – nenahraditeľný pomocník v kuchyni. Naozaj?
Polievky sú obľúbené vo väčšine domácností. Ale nie vždy sa...
Čítať ďalej
Naše maliny sucho zvládli
Ak si doteraz niekto myslel, že globálna zmena klímy je...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.