Tak si posťažovala jedna známa na margo toho, že v jednom obchodnom reťazci bolo maslo v akcii a len obmedzený počet kusov na jeden nákup. Čo ale neznamená, že sa môže jeden človek v obchode otočiť viackrát a nákup dávať do auta. Ja si myslím, že tá žena preháňa a run cukrárov na maslo nehrozí.
Pri pohľade na ponuku zákuskov v cukrárňach sa nejednému zákazníkovi slinky zbiehajú. Všetky vyzerajú lákavo a chutne. Ale len do chvíle, kedy by ste chceli vidieť zloženie a postup výroby. A obávam sa, že maslo by ste v ňom hľadali márne.
Stačí sa opýtať ľudí, čo doma pečú zákusky na zákazku, koľko masla ročne minú… A moja skúsenosť práce pre cukrársku výrobu ma celkom vyliečila z chute kupovať si zákusky v cukrárni. Naozaj si myslíte, že tam nejaká žienka rozklepáva vajíčka jedno po druhom? Že tam niekto roztiera maslo s múkou. Samozrejme majú na to stroje, ale nie len to. Majú na to aj iné vymoženosti. Máte radi zákusok s malinovým lekvárom?
Tak dobrú chuť. A v podobných veľkých vedrách z Poľska alebo Španielska by ste našli takmer všetky suroviny pre výrobu zákuskov… Kto neverí, nech beží ku kontajnerom za cukrárenskou výrobňou, okuliare si zoberte so sebou, dobre si počítate.
A podobne sú na tom aj rôzne recepty na zákusky na internete. Ľudia sú presvedčení, že margarín je na zákusky ideálny. Dobre sa s ním robí, v lete sa koláče nekazia, je lacný. Vazelína v mototechne by ale vyšla lacnejšie…
Keď nás čaká nejaká rodinná akcia, kde „sa patrí“ doniesť zákusky, poprosíme známu, ktorá má viacej času ako my, a donesieme jej poctivé maslo a naše vajíčka, aby sme sa za naše zákusky nehanbili a sami sa nebáli z nich zjesť.
Takže ja sa naozaj nebojím, že by cukrári v supermarketoch vykúpili akciové rozmrazené maslo zo zásob vytvorených v sezóne. Tí fičia na inom matroši.
Komentáre