Správne tuky na vianočné pečenie

tuk na pečenie

Tak som si v telke v programe „Černé ovce“ na ČT1 pozrela zaujímavý test. Predmetom boli tuky určené na varenie a pečenie. A dozvedela som sa veci, ktoré ma síce vôbec nepotešili, ale, pravdu povediac, ani neprekvapili. Tuky, ktoré sú u nás propagované masívnou reklamou ako zdravé, obsahujú toľko škodlivín, že by sa v niektorých krajinách ani nesmeli predávať. Že neuveriteľné? No, bohužiaľ, pravdivé.

 


Tuky ako také naše telo potrebuje. V primeranom množstve nie sú ani škodlivé. Problematická je ale ich úprava. Stužovanie. No a pri tejto úprave v nich vznikajú takzvané transmastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo mimoriadne nebezpečné. Pretože tieto zlúčeniny môžu byť príčinou srdcovo-cievnych ochorení, ale aj poškodenia pečene, ich množstvo by vo výrobku nemalo presiahnuť 2%. Čiže v 100 gramoch výrobku by nemalo byť viac ako dva gramy týchto zlúčenín.

kokosové prstienky
kokosové prstienky

 
Keďže u nás výrobcovia nemajú povinnosť označovať obsah transmastných kyselín vo svojich výrobkoch, my vlastne ani nemáme šancu sa o ich skutočnom množstve v tej ktorej potravine dozvedieť. Občas síce nájdeme potrebné údaje na obale, ale nie je to vôbec pravidlom. Práve naopak. Na tých najproblematickejších „pokrmových tukoch“ tieto informácie budete hľadať márne. Preto je dobré, ak z času na čas nejaká seriózna inštitúcia urobí podobný test, v ktorom stanoví presný obsah škodlivých látok v našich potravinách a výsledky testu aj zverejní.

My sa potom nestačíme čudovať, čo sa v našich obchodoch ponúka. A beztrestne!

 

V Rakúsku ani na regál, u nás rovno do koláča

koláčik plnkový Nielen v Rakúsku, ale aj v iných európskych krajinách je neprípustné, aby tuky určené na varenie či pečenie obsahovali viac ako 2% transmastných kyselín. U nás nič také neplatí. A varovania niektorých skutočných odborníkov, nie zaslepených aj-lekárov, že čím je margarín belší a tuhší, tým je škodlivejší, akoby ešte gazdinky nebrali vážne. V snahe ušetriť trochu čokolády ju nadstavujú stuženým tukom, ktorý, mimochodom, v spomínanom teste absolútne prepadol. Skrýval v sebe totiž niekoľkonásobne viac transmastných kyselín ako je povolené.

 

 

Maslo je drahé, Hera je predsa pečenie

Ani Vianoce si bez obľúbených koláčov väčšina z nás nevie predstaviť. Bohužiaľ však mnohí dávajú prednosť kvantite pred kvalitou. Zabúdajú, že tradičné maslo v maslovej plnke ani v sušienkach nenahradí žiadna umelá maslová chuť. Pritom častou výhovorkou je fráza, že maslo je drahé. No ja sa pýtam: „A čo vaše zdravie, to nie je drahé? Ani zdravie vašich detí? Komu na ňom viac záleží, vám alebo obchodníkom? A pečiete s láskou pre seba a svoju rodinu a či pre protivných susedov?“

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.