Jeseň sa ukázala v plnom prúde. Slnka je pomenej, zato stále viac a viac je obloha zatiahnutá a prší. Teploty sa pohybujú len nad nulou a my si obliekame zimné kabáty. Aj zelenina na balkóne už to tento rok „zabalila“. Pozbierali sme posledné balkónové paradajky, ktoré nám spríjemňovali raňajky s domácim kváskovým chlebom. Balkóny sú prázdne a pripravené prijať budúcoročnú zeleň. Tento rok skončila sezóna balkónovej zeleniny.
Pestovať zeleninu na balkóne môžete namiesto kvetov. V rovnakých truhlíkoch a s rovnakými nákladmi i starostlivosťou. Potom si ráno vybehnete na balkón, odtrhnete pár paradajok z vlastnej úrody a dáte si ich na raňajky s kváskovým chlebom. Voňajú a chutia úplne inak, ako tie zo supermarketu. A sú zaručene čerstvé a bez chémie.
Tak o tomto už môžeme teraz len snívať. Minimálne do mája, kedy sa objavia prvé plody na nových kríčkoch. Teraz sme však posledné plody obrali, rastlinky zostrihali a spolu so zeminou umiestnili do kompostu v záhrade. Tak zrecyklujú do nového humusu, ktorý použijem pri sadení nových ovocných stromov alebo viniča.
Tento rok sme okrem cherry (kríčkových) paradajok pestovali aj bežné záhradné odrody. Potrebujú trochu väčšie truhlíky, ale spolu s paprikami sme mali dostatok úrody. Pre trojčlennú rodinu stačia štyri 60 cm truhlíky a dva či tri 60 cm štvorcové truhlíky a máte dostatok čerstvej zeleniny na svoj stôl. Lečo sa z toho uvariť nedá, ale aj tak je významná úspora peňazí pri nakupovaní v obchodoch.
Pri pohľade z ulice bol náš balkón v paneláku najzelenší z všetkých. A červené plody dofarbovali celý balkón. Pestovali sme aj balkónové jahody a myslím, že sme si všetci pochutnali ako na ovocí, tak na zelenine. Teraz je však už po sezóne, ale už o pár týždňov sa môžeme začať pripravovať na novú sezónu paradajok a paprík. Určite ich zase nasadíme na južný balkón a budeme sa tešiť z vlastnoručne dopestovanej zdravej zeleniny na našom stole.
Komentáre