Veľa ľudí v poslednej dobe začína objavovať čaro medu. Nielen jeho vynikajúce chuťové vlastnosti, ale aj liečivé účinky. Pritom naši predkovia med hojne využívali už dávno, a je len naša škoda, že sme počas 20. storočia naň tak trochu pozabudli.
Zabraňuje žlknutiu tukov
Kým sa v Európe nepoužíval trstinový a repný cukor, sladili ľudia medom. Vmiešavali ho do kaší, obľúbeným nápojom sa stala medovina, ale pridával sa dokonca aj do mäsitých jedál alebo do niektorých druhov chlebov. Skrátka sa bez neho nezaobišli.
Med sa však osvedčil aj ako konzervant, v ktorom bolo možné po určitú dobu uchovávať potraviny bez toho, aby sa skazili. Túto jeho výbornú vlastnosť poznali už starí Egypťania, ktorí si takto konzervovali potraviny, napríklad keď vyrážali na vojenské ťaženia.
Na akom princípe vlastne konzervačné vlastnosti medu fungujú? V potravinách, ktoré obsahujú med, prebiehajú chemické reakcie, ktoré spomaľujú biologické odbúravanie. Napríklad sa týmto spôsobom výrazne zbrzdí žlknutie tukov. Vďaka tomu sa med stáva prirodzeným konzervantom, ktorý znižuje koncentráciu látok nebezpečne škodiacich ľudskému organizmu. Veľa sa preto med používal aj na balzamovanie mŕtvol, výrazne spomaľoval ich rozklad.
Všeliek plný antioxidantov
Už v staroveku sa med stal liekom, pretože vyvinuté včelárstvo existovalo už na začiatku 3. tisícročia pred nl napríklad v Asýrii. Vlastne môžeme povedať, že od chvíle, kedy sa človek stretol so včelami, ochutnal a začal využívať ich produkt. Med sa čoskoro stal všeliekom na mnoho chorôb. Ani v novšej dobe sa táto prax neopúšťala, najmä keď sa potvrdili baktericídne vlastnosti medu. Napríklad počas prvej svetovej vojny sa v Irkutsku prikladali raneným na ich rany obväzy so zmesou medu a propolisu, a tým sa urýchlilo hojenie. Súčasné analýzy preukázali, že med obsahuje veľké množstvo antioxidantov toľko potrebných pre naše stresom skúšané telo a rôzne nevyhnutné stopové prvky, predovšetkým draslík, ale tiež vápnik a železo. Teda to, čo si draho kupujeme v lekárňach, nájdeme v troške úplne obyčajného, ale kvalitného prírodného medu. Sladenie medom má tiež výrazný vplyv na zlepšenie stavu nášho chrupu. Na skaze v podobe zubného kazu sa totiž nezanedbateľne podieľa repný cukor.
Každý deň jednu lyžicu
Med ale nie je len obľúbenou pochúťkou na raňajkový chlieb s maslom. V poslednej dobe sa stal tiež súčasťou marinád na prípravu mäsa, napríklad taká kačica na mede je skutočnou lahôdkou. Pridáva sa do zálievok na šaláty aj do omáčok.
Ako prevenciu proti chorobám si preto môžete každý deň zamaškrtiť na lyžici medu. Ak ho ale nemáte radi čistý priamo z pohára, napríklad preto, že je pre vás jeho chuť príliš silná, či vás po ňom páli záha, pridávajte si ho do pokrmov alebo nápojov.
Doprajte si napríklad čaj s medom, avšak pozor! V žiadnom prípade nepridávajte med do horúceho čaju, ale až do vlažného. Ak vložíte lyžicu medu priamo do vriaceho nápoja, nadobro tým zničíte všetky jeho liečivé účinky!
Komentáre