O tom, že vápnik potrebujeme pre pevné a zdravé kosti a zuby, snáď vie dnes každý. Vieme aj to, že zdrojom vápnika môže byť mlieko a mliečne výrobky. Hoci sa dlhodobo propagujú ako jedny z najlepších zdrojov práve mliečne výrobky, konkrétne syry, nie je syr ako syr. Niektoré syry vám ten vápnik namiesto toho, aby ho dodali, môžu aj vziať.
Syry sú všeobecne obľúbenou pochúťkou. Vybrať si môžeme z rôznych druhov. Od prírodného, cez zrejúci, údený, neúdený, s plesňou či bez nej alebo aj tavený. No a práve tavené syry, hoci sú veľmi obľúbené, môžu svojím zložením narobiť v našom tele poriadnu šarapatu.
Tajomstvo taveného syra
Možno si myslíte, že sa pri výrobe taveného syra používa len obyčajné zohriatie. Omyl! Ak by sa syr len roztopil, vzniklo by obľúbené švajčiarske fondue. Lenže kúzlo tejto dobroty spočíva v tom, že sa konzumuje hneď po roztavení a špeciálne nádoby na fondue udržiavajú syrovú masu neustále teplú. Čo sa však stane, keď táto syrová masa vychladne? V podstate nič. Jednoducho zatuhne.
Ako teda výrobcovia docielia to, že si predávané tavené syry aj po vychladnutí zachovajú rovnakú konzistenciu? Ako to, že sa dajú roztierať aj po vybratí z chladničky? Kde je to tajomstvo? No predsa v „úžasných“ prídavných látkach.
Z čoho sa vyrába tavený syr
Základom pre výrobu taveného syra je zväčša prírodný syr a maslo. Aby však bol mäkký a jemný, zároveň nie príliš drahý, pridáva sa voda. A aby to množstvo vody z taveného syra časom nevytieklo, pridajú sa takzvané taviace soli. Všetko sa to pomieša, zahreje a potom plní do foriem alebo „črievok“. Vďaka taviacim soliam si tavené syry zachovávajú dobrú roztierateľnosť, chuť aj trvanlivosť.
Vplyv taviacich solí na dostupnosť vápnika
Vápnik je v mlieku viazaný na bielkovinu. Dobre sa vstrebáva hlavne z mliečnych výrobkov ako tvaroh či prírodný syr. Keď sa pri výrobe taveného syra pridajú taviace soli, teda fosforečnany, vápnik sa naviaže na ich zvyšky. Vytvoria sa tak nerozpustné zlúčeniny s vysokým obsahom fosforu. Fosfor ako taký zhoršuje vstrebávanie vápnika v čreve a zároveň podporuje odvápňovanie kostí. Takto s fosforom spojený vápnik telo nevie uložiť na to správne miesto, teda do kostí a zubov. Buď ho bez úžitku vylúči alebo, čo je ešte horšie, ukladá ho do iných tkanív. Napríklad do ciev a kĺbov. Vzniká zvápenatenie ciev či bolesti kĺbov.
Tavené syry vo výžive detí
Ak si uvedomíte, z čoho sú tavené syry zložené a ako sa v tele chovajú, určite vám dôjde, že do detskej stravy rozhodne nepatria. Veď predsa hlavne detský organizmus potrebuje najviac vápnika na tvorbu pevných kostí. Lenže vápnik z taveného syra je prakticky v tele nevyužiteľný. Ba čo viac, v kombinácii s fosforom kosti skôr odvápňuje.
A čo dospelí? Myslíte si, že vám vápnik nechýba? Omyl! Proces tvorby kostí prebieha celý život. A hoci vekom prevláda skôr odbúravanie ako tvorba novej kostnej hmoty, vápnik plní aj iné dôležité funkcie. Napríklad prispieva k správnemu fungovaniu svalov.
K čomu sme teda došli?
Ak chcete, aby ste mali vy a vaše deti v tele dostatok vápnika, vyhnite sa taveným syrom. Voľte radšej prírodné syry typu lučina alebo cottage cheese. A ak si myslíte, že tak malé množstvo taveného syra, ktoré sa zmestí na jeden chlebík, vášmu dieťaťu neublíži, vedzte, že podobné fosforečnany prijímame aj v sýtených nápojoch či mäsových výrobkoch.
Možno jednotlivé potraviny samostatne problém nespôsobia, ale ich kombinácia je doslova životu nebezpečná.
Komentáre