Ako poznať skutočne kvalitnú kávu?

Myslíte si, že keď siahnete po drahej zrnkovej káve, je automaticky kvalitnou? Nie je to pravda. O kvalite kávy rozhoduje veľké množstvo rôznych faktorov. Odroda kávy, plantáž, z ktorej pochádza, nemenej dôležitá je pražiareň, distribútor, a nebojte sa tejto dámy spýtať ani na jej vek.

 

 

Výber naozaj kvalitnej kávy môže byť skutočný oriešok. Obvykle si vyberáme medzi odrodami Arabika a Robusta. Arabika je všeobecne považovaná za kávu pre gurmánov. V skutočnosti ale má menej kofeínu a mnohé robusty sa dnes arabikám vyrovnajú aj v ďalších vlastnostiach. Najväčší guľáš nám do toho vnáša to, že sa kávy veľmi často ponúkajú ako zmes. Navzájom sa miešajú rôzne odrody, sorty a kvality. Kto sa v tom má potom vyznať?

Informácie ako dôkaz kvality

Pravdou je, že sa oplatí na káve hľadať informácie o odrode, plantáži i zemi pôvodu, dokonca je dôležitá pražiareň kávy a dátum praženia. Čím viac informácií je nám ponúknuté, tým je káva pravdepodobne kvalitnejšia.

Na veku záleží

Dôležité je vedieť, aká stará káva je. Ale pozor. Zatiaľ čo by káva nemala byť stará pokiaľ ide o dobu zberu, od praženia naopak musí uplynúť určité minimálne obdobie. Akostný vrchol dosahuje pražená káva po jednom až troch týždňoch od praženia. Vynikajúcu praženú kávu ponúka aj slovenská pražiareň kávy Ready After Coffee. Kvalitná slovenská pražiareň „za rohom“ je jednoznačne zárukou kvalitnejšej kávy, než zďaleka dovážané kávy, ktoré ideálne obdobie spotreby prešvihnú.

Všímajte si obaly

Na kvalite kávy sa podpíše vždy aj jej obal. Ten by mal byť schopný udržať kávu v top kvalite 3 až 6 mesiacov. Po pol roku už káva zvetráva. Ak však nie je dobre zabalená, dôjde k jej znehodnoteniu ešte rýchlejšie.

Vyberajte si krásnu kávu

Nejde nám teraz o obal. Všímajte si ale veľkosť zŕn, ich jednotný rozmer, tvar, aj intenzitu praženia. Pozor na zrnkovú kávu, kde sú niektoré zrnká pripálené. V kvalitnej káve by sa nemali vyskytovať.

Ak vám nechutí, hľadajte inde

Samozrejme dôležité je, aby nám káva chutila. Môže byť akokoľvek kvalitnou, ale ak nám nechutí, nie je pre nás tou pravou. Zrnková káva sa preto musí vyberať predovšetkým podľa našich chuťových preferencií. Vyskúšajte kvalitné, na Slovensku pražené kávy z Ready After Coffee.

Podobné články:

bazalka
Čerstvé bylinky vždy poruke
Sušená bazalka, majoránka, šalvia a či oregano. Korenie, bez ktorého...
Čítať ďalej
kamenný dom
Starému domu nová strecha predĺžila život
Keď sme kupovali záhradu, hľadali sme v prvom rade pozemok....
Čítať ďalej
Cyklistika a jej výhody
Cyklistika je populárna letná športová aktivita, je obľúbená nielen medzi...
Čítať ďalej
môj domáci kvások
Ražný kvások nie je ako potraviny z...
Čím ďalej tým viac ľudí sa snaží konzumovať zdravé potraviny...
Čítať ďalej
Jesenný predaj stromčekov začne už onedlho
Leto sa už, zdá sa, skončilo, tí šťastnejší zbierajú poslednú...
Čítať ďalej
gril
Priestor pre oslavy a akcie na záhrade
Vlani sme kúpili novú záhradu a napriek tomu, že sme...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.