Neviem ako u vás, ale u nás sa míňa cukor tempom špička kávovej lyžičky denne. Presne toľko si dáva môj priateľ do tureckej kávy.
No a takú návštevu sme dostali aj dnes. Prišla nás pozrieť moja teta a tá má rada všetko sladké. Aj čaj, aj kávu. Po tom, čo si do svojej šálky vsypala tri lyžičky cukru, cukornička ostala prázdna. Ešteže jej bolo dosť, hovorila som si v duchu.
Keď však odišla domov, ja som sa snažila spomenúť si, či vôbec nejaký biely cukor doma máme. Ani sa nepamätám, kedy som také niečo kupovala. Po prebratí zásob v skrini som predsa len objavila jedno kilové vrecko s dátumom výroby október 2008.
Tak som ho presypala do zásobnej nádoby a rozmýšľam, že keď už doteraz vydržal, mohol by to zvládnuť ešte ďalší rok, lebo dovtedy nie je šanca, že ho minieme.
No a potom budúci rok zase možno kúpime kilo, aby sme podporili náš cukrovarnícky priemysel. Keď už z našich daní dostali toľko dotácií cez Európsku úniu a ktovie, koľko agentúr.
Keďže z tohto článku prišiel dnes niekto na môj blog, tak sa k nemu vyjadrím. Cukor bežne používam veľmi málo. Keby niet v našej domácnosti staršieho syna, ktorý to s cukrom preháňa, čo mi veľmi vadí, tak ho míňam iba na príležitostné zaváranie ovocia a na bežné používanie by mi kilo stačilo na dobre dlhý čas. Ale nekupujem ani žiadne iné druhy cukru, akým je napr. trstinový. Vlastne som ešte zabudla spomenúť, že pri pečení cukor používam. Tam to asi bez neho nejde. Takže v tvojej domácnosti sa asi vôbec nepečú koláče a ak, tak len slané?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Ale samozrejme, že sa u nás koláče pečú. A dokonca takmer každý víkend, pretože dcére na internát treba vždy niečo nabaliť. Ja však používam cukor nerafinovaný trstinový a rôzne slady. Najčastejšie pšeničný alebo jačmenný, občas domáci med. Dávam maximálne 2/3 predpísanej dávky, niekedy aj menej. Ani buchty po vrchu „nearzénujem“. Kávu ani čaj nesladíme. Ovocie zo záhrady nezaváram. Čo vládzeme, to zjeme čerstvé, zvyšok zamrazím. Postupne sme si zvykli na menej výraznú sladkú chuť a bežné koláče, trebárs na návšteve alebo u starej mamy sa nám zdajú až presladené. Výhoda pre domácich. Nezjeme veľa 🙂
Ale ide to aj bez cukru, da sa nahradit steviou, medom, agave sirupom….
Všetky náhrady ale neriešia primárny problém: cukor nie je pre telo zdravý. V akejkoľvek podobe priemyselne vyrábanej. Ani ten med sa dnes nevyrába bez cukru… Vždy treba brať na zreteľ glykémiu a správanie sa cukru v tele.