Vymeňte cukor za zdravú rastlinu alebo med

Všade sa na vás valia informácie, ako je cukor nezdravý. Lekári a výživoví poradcovia varovne zdvíhajú prst pred jeho zvýšenou konzumáciou. Skutočne by ste to s cukrom nemali preháňať. A keď už sladíte, mali by ste si byť dobre vedomí toho, čo a v akom množstve si do pokrmov a nápojov dávate. Aké druhy cukru existujú, aké úskalia ich používanie skrýva a čím sa dajú prípadne nahradiť?
 


Biely rafinovaný je najväčším rizikom

Najpoužívanejším cukrom je biely repný rafinovaný cukor, teda sacharóza. Vyrába sa rafináciou, čistením cukrovej repy. V priebehu tohto procesu sa odbúrava repná melasa nevhodná pre konzumáciu a tiež sa účinne odstraňujú zafarbujúce látky. Zároveň tým ale cukor prichádza prakticky o všetky vitamíny a minerály. Výsledkom je potom biely cukor použiteľný prakticky do akéhokoľvek pokrmu. Práve tento cukor sa uvádza ako pre váš organizmus najrizikovejšie a mali by ste s ním šetriť.

cukor

Tri varianty hnedého sladidlá

Druhou, lepšou kategóriou je cukor hnedý. Môže sa vyrobiť z bieleho rafinovaného cukru, do ktorého sa jednoducho pridáva trstinová melasa. Dofarbí ho a navyše veľmi zvýši jeho výživovú hodnotu, ktorá sa potom približuje tej, ktorá zodpovedá cukru trstinovému. Avšak existuje ešte druhá varianta hnedého cukru, a síce dofarbovaný karamelovým sirupom. Na rozdiel od predchádzajúcej však postráda akúkoľvek výživovú hodnotu. Nutričný ​​význam zostáva len na úrovni bieleho repného cukru. Pretože sa u našich spotrebiteľov ale bohužiaľ vžila rovnica: hnedý cukor rovná sa zdravší cukor, často sa môžu napáliť. Pokiaľ po takom cukre siahnete, kúpite si to isté, ako keby ste siahli po vrecúšku s cukrom bielym. Preto pozor, nezabúdajte sa pozrieť na etiketu výrobku a až podľa nej sa rozhodujte o kúpe. Konečne tretím variantom hnedého cukru, je cukor nerafinovaný, teda surový repný cukor. Nájdete v ňom zvyškové sodné a draselné soli. Tie síce môžu dodávať vášmu telu potrebné minerály, avšak na druhú stranu ich spracovanie prináša záťaž pre vaše obličky. Aj v tomto prípade teda buďte obozretní.

Zlatistá trstina znamená kvalitu

Z výživového hľadiska je najhodnotnejší, však tiež najdrahší, cukor trstinový. Charakteristický je zlatistou farbou, vyrába sa samozrejme s cukrovej trstiny. Obsahuje melasu, veľmi hodnotnú z pohľadu výživy. Je plná horčíka, železa, vápnika aj vitamínov skupiny B. Budete síce v tomto prípade musieť siahnuť hlbšie do peňaženky, ale oplatí sa to, pretože za svoje peniaze dostanete kvalitu.

Menej kalórií a nižší glykemický index

Avšak ponuka cukrov zďaleka neobsahuje len sacharózu. Hroznový cukor, teda glukóza má nižšiu sladivosť ako sacharóza. Je palivom, ktoré sa vám uvoľňuje do krvi. Oveľa zdravšie, ako sacharóza a glukóza je však ovocný cukor, alebo aj fruktóza. Jeho sladivosť je v porovnaní s glukózou o 20 až 40% vyššia. Má však nižší glykemický index, takže je pre sladenie oveľa vhodnejšia. 100 jednotiek glykemického indexu pritom má 100% roztok glukózy. Veľmi dobrým sladidlom je tiež cukor kokosový vyrobený zo sušenej palmovej miazgy. Aj on má nižší glykemický index, ale aj menej kalórií. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj ďalšie telu prospešné látky.

med

Iné alternatívy sú lepšie

Na sladenie ale navyše nemusíte cukor vôbec používať. Dá sa nahradiť v poslednej dobe stále populárnejšou rastlinou stevia. Výťažky vo forme tabliet alebo extraktu sa dajú dnes kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Veľmi dôležité je, že má oveľa väčšiu sladivosť ako sacharóza a pritom nulovú energetickú hodnotu. Ak počítate každú kalóriu a chcete chudnúť, bude pre vás tým najlepším sladidlom. Tiež môžete používať med, ktorý má nižší glykemický index a obsahuje niektoré pre telo dôležité látky.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.