Nie iba na dekoráciu slúži hokaido

Pekné malé oranžové tekvičky dostať kúpiť aj v našich obchodoch. Predávajú sa ako zelenina, ale mnoho ľudí ich používa skôr na dekoračné účely. Vyzdobujú si svoje príbytky a vidiecke domy, vytvárajú najmä na jeseň náladové inštalácie. Podľa mňa je to zbytočné vyhadzovanie peňazí. Tekvice hokkaido sa totiž pestujú veľmi ľahko a ešte ľahšie sa z nich pripravujú chutné pokrmy.


Málokto si uvedomuje závažnú skutočnosť. Že šupka hokaido tekvíc je jedlá, je chutná a dáva jedlám z tekvice charakteristickú oranžovú farbu. Keby ste ju chceli okrájať, dosť sa nadriete a potom musíte využiť „zlepšovák“ jednej vychytenej kuchárky z TV magazínu, ktorá polievku z hokkaido dofarbovala strúhanou mrkvou. Zbytočná robota.

Hokkaido tekvice začiatkom jesene

Druhou skutočnosťou je to, že tekvice hokkaido môžu rásť celkom samé, bez zásahu človeka, ak im v záhrade nájdete dobré miesto. V tomto prípade sme miesto po hnojisku (hnoj bol prevezený do vyvýšených záhonov) bolo doplnené zemou z terénnych úprav v záhrade, dobre sme to premiešali a zamulčovali drevnou štiepkou aj senom. Keďže toto miesto je navyše podmáčané, za celú sezónu sme tekvice nemuseli polievať. Deväť doma predpestovaných rastlín (semiačka sme mali samozrejme vlastné z minuloročnej úrody – získate ich aj z prvej kúpenej hokaido tekvice) nám dalo sto kusov tekvíc.

Časť úrody tekvíc hokkaido

Z tekvíc sa dá robiť skvelá polievka. Na kocky nakrájaná neošúpaná umytá tekvica sa dá variť na opraženú cibuľu a potom rozmixuje ponorným mixérom. Skvelé na zasýtenie aj zohriatie uprostred zimy.

Hoci sezóna zberu hokkaido začína na jeseň, táto tekvica bez problémov vydrží aj krátke skladovanie. V chladnom nevykúrenom dome, bez mrazu, vydrží až do januára, hoci nejaký odpad (smerom do kompostu – semená vtákom) tu je. V temperovaných miestnostiach s nízkou úrovňou vlhkosti môže časť úrody vydržať až do jari.

Hokaido je skvelá aj nakrájaná na 3 mm plátky zo štvrtiek, opečená v rúre s provensálskym korením a olivovýmn olejom na papieri na pečenie. Alebo na kocky nakrájaná zapečená s cuketou a paprikou s pridaním kúskov slaniny alebo kvalitných špekáčkov. Či už samotná alebo ako príloha k mäsu.

No povedzte, čo už môže byť lepšie, ako si pripraviť obed či večeru z toho, čo vám samé a zadarmo vyrastie na záhrade? Nie je škoda tým len zdobiť starú lavicu?

Podobné články:

majoránka v črepníku
Vôňa majoránky za oknom
Poznáte vôňu majoránky? Verím, že väčšina by odpovedala: "Ale iste....
Čítať ďalej
Voda tečie záhradou
Spomínal som to často, že náš pozemok má problém s...
Čítať ďalej
jabĺčka z minuloročnej úrody
Pečené jabĺčka ako horúci zimný dezert
Ešte si pamätáte, ako ste sa minulý rok tešili z...
Čítať ďalej
Kvalitný spánok pre zdravie
Potrebu kvalitného spánku pre svoju pohodu po celý deň si...
Čítať ďalej
Moja prvá zelená pohánka
Nedávno mi moja dcéra kúpila pohánku. Natešená doniesla domov 400...
Čítať ďalej
Nie je olej ako olej
Aj vy si myslíte, že používaním olivového oleja zlepšíte svoje...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.