Konzervácia ovocia bez potreby energie

Je našim národným športom akékoľvek ovocie, ktoré sa nám urodí v záhrade, alebo ho výhodne kúpime na tržnici či od známych, okamžite zakonzervovať, aby bolo na zimu. Niektorí ľudia idú dokonca až do takého extrému, že čerstvé ovocie ani nejedia, len ochutnajú, a okamžite ide všetko do pohárikov. Lekvár, džem, kompót, pyré, čokoľvek. Len zavariť, sterilizovať. Pritom existuje spôsob, ako môžete drobné ovocie uskladniť aj na rok a pritom takmer nezmení chuť ani konzistenciu.


Bežne je treba na konzervovanie ovocia množstvo cukru, energie a nejaký ten pektín, občas sprevádzaný fruktózou, ktorá pomáha šetriť drahý cukor, lebo ho potom treba menej. Iste aj menej hmoty potom máme v pohárikoch. Ale kto má rád sladké amarouny, nech sa páči. Rozvarená hmota s často polovičným obsahom cukru v objeme sa už ani nedá nazvať ovocím, ovocie tomu dáva už len chuť a nejakú tú vlákninu. O vitamíne C, ktorý je teplom likvidovaný, nemôže byť ani reči.

Ani kompót, ani lekvár

O tom, že takto spracované ovocie potrebuje množstvo nie lacnej energie, netreba hovoriť. Či už varíte lekvár zo slivák, jahôd, ríbezlí, marhulí, alebo robíte kompót z hrušiek, čerešní alebo zavárate černice alebo jahody, elektromer sa pri tom celkom roztočí. Ak nahradíte zaváranie mrazením, počiatočná spotreba energie nie je vysoká, zato ju musíte dodávať celý čas. Nebodaj sa pokazí mraznička či spadnutý strom strhne elektrické vedenie na tri dni…

Celkom ľahko si viete spočítať, že lacné ovocie sa takýmto spôsobom trochu predraží 😉 A každý mesiac sú mrazené jahody drahšie a drahšie…

Istým riešením je sušenie. Síce na začiatku potrebuje sušička ovocia elektrinu, ak nesušíte stratovým teplom sporáka na drevo alebo vo vhodných dňoch nepoužívate solárnu sušičku ovocia, ale potom už je skladovanie beznákladové. Či už v uzatvorených pohároch alebo vákuových vreckách. No stále to nie je ono.

Zatváraniny nepotrebujú energiu

Dobre ste prečítali, nie je tam preklep. Zatváraniny od slova zatvoriť. Zatvoriť čerstvé ovocie do skleneného pohára so šróbovacím uzáverom. Čím drobnejšie ovocie, tým menší pohárik. Takže úspešne využijete všetky malé od jedného deci až po „veľké“ trojdecové poháriky.

Prečo malé? Pretože máte málo času. Drobné bobule musíte totiž stihnúť zatvoriť v pohári do pätnástich minút, ako ste do neho vložili prvú odtrhnutú bobuľu. Toľko totiž má trvanie ochranný povlak, ktorý je na každej bobuľke na kríku, aby ju chránil pred plesňou.

Takže si horúcou vodou vysterilizujte sklenený pohár aj vrchnák, potom dosucha utrite čistou bavlnenou utierkou a zatvorte. S takto pripravenými pohárikmi prídete k ovocnému kríku a po otvorení do neho naukladáte, bez stláčania, čisté, suché a nepoškodené bobule. A zatvoríte. To je všetko. Takto nazbierané ovocie uložíte na policu v skrini, výhoda je, keď je tam tma a pri izbovej teplote vám to vydrží aj rok. Vyskúšané.

Aké ovocie je vhodné na zatváraniny?

Všetko drobné bobuľové ovocie z kríkov. Máme odskúšané maliny, černice, arónie, hlošinu, egreše, ríbezle, zemolezy, muchovníky. Dôležité je, aby bobule boli čisté a suché, teda nezbierame ich po daždi ani večer, keď už padá rosa. Keď sa podarí bobuľku pri odtrhnutí poškodiť, trochu viacej stlačiť alebo je mäkká, jednoducho ju zjeme. Podstatné je stihnúť zatvoriť plný pohárik do tých pätnástich minút.

V zatvorenom pohári ovocie mierne fermentuje. Niektoré druhy trochu zmenia chuť, sú mierne kyslé, niektoré na jazyku trochu perlia. Ale zachovávajú si všetky pôvodné vitamíny aj chuťové vlastnosti i vôňu. A konzistenciu, žiadny maglajz.

Na čo sú dobré zatváraniny?

Máte radi jogurty, ale súčasné ovocné jogurty bez tuku, zato plné škrobu, fruktózy a iných mňamiek vám nechutia? Tak si kúpte biely jogurt, ktorý zo zákona nemôže obsahovať nič pridané a ochutíte si ho zatváraninou.

Rovnako tak, ak obľubujete rôzne teplé kaše na raňajky, budú vaše vlastné zatváraniny zdravým chuťovým spestrením vašich raňajok. Letný deň vám osvieži šľahaný tvaroh alebo šľahačka s prídavkom vlastného čerstvého ovocia. Aj v čase, keď (už) nerastie.

Zatváraniny vám ušetria kopu času aj energie pri ich príprave. Pomocou nich dokážete zdravo spracovať a lacno uskladniť prebytky drobného bobuľového ovocia a skutočne tak vaše poháriky môžu znamenať vitamíny na zimu.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.