Slnkom pečená sliepka

V lete síce býva horúčava, ale nadpisom nemyslím to, že by sa sliepky na tom slnku upiekli. Mám na mysli prípravu nedeľného obeda za pomoci solárnej elektrárne. Teda spracovanie sliepky, ktorá už svoju primárnu úlohu splnila, a to takým spôsobom, že to nevytvára žiadne dodatočné náklady, elektromer ani plynomer sa nekrúti 😉


Musím sa pochváliť, že už máme takúto príjemnú skúsenosť za sebou. A nie jednu. Sliepok chováme vždy viac a najneskôr po dvoch rokoch chov obmieňame. A keďže máme k dispozícii dva kuríny a jeden mobilný výbeh, v jednom kuriatka dorastajú a v druhom nosnice pomaly končia. Väčšinou do páru, tak jedna ide do mrazničky a druhá priamo do hrnca alebo na pekáč.

Dvojročná sliepka potrebuje trochu dlhší „horúci kúpeľ“ aj dlhší pobyt na pekáči. A čas aj v tomto prípade znamená peniaze, za energiu. A keďže sme sa na súčasný a budúci spôsob života a gazdovania pripravovali, tak sme zbudovali aj solárnu elektráreň. A v takom prípade je už potom jedno, akú veľkú sliepku a ako dlho pečiete. Náklady sú zaplatené a ďalej už nič neplatíte. A elektrické hodiny distribútora stoja. Aspoň teda v lete 😉

Kura so zemiakmi máme radi. Či skôr sliepku, poctivú, domácu. S domácimi zemiakmi, ktoré pestujeme vo vedrách. K tomu svoju cibuľu a cviklu, nakrájanú na plátky. To všetko na plechu, na tom položené polovičky hydiny. Šup plech do rúry elektrického sporáka na kábli od slnka a za tie dve hodiny môžeme urobiť niečo ďalšie užitočné v záhrade.

Skvelý obed alebo večera, na ktorý sa teší aj náš dobre vychovaný psík. Vie, že pri jedle sa neotravuje a tak pokojne leží alebo sedí a čaká. A vždy neomylne vie, kedy sme dojedli a prišiel jeho čas, teda že dostane aj on. Nie len chrumkavé kosti, ale aj upečenú kožu s tukom či kus chutného mäska.

A takto si tu žijeme. Čosi si dopestujeme, čosi si dochováme, čosi si vyrobíme. Vieme, že nedokážeme byť úplne sebestační a úplne nezávislí. Ale máme presne o toľkoto viac, než väčšina ostatných. A máme presne o rádio a televízor menej, než väčšina ostatných 😉

Podobné články:

glutamanglutaman
Chémia v potravinách: Prečo obsahujú éčka?
Neustále sa ponáhľame, a to sa prejavuje aj v našom...
Čítať ďalej
Balkónové paradajky III.
Výborným osviežením v letných horúčavách sú nepochybne práve dozrievajúce červené...
Čítať ďalej
zdravie-telo-dusa-relaxzdravie-telo-dusa-relax
Zdravie, telo, duša, relax
Radšej raz vidieť ako sto razy čítať. Ak ste z...
Čítať ďalej
špaldašpalda
Špaldová polievka ako účinný životabudič
Skolila vás v posledných dňoch viróza? Bolí vás hlava, máte...
Čítať ďalej
skorumpovaná farmáciaskorumpovaná farmácia
Skorumpovaná farmácia
Čím ďalej tým viac ľudí si uvedomuje, že prvým krokom...
Čítať ďalej
Glykemický index: Čo znamená pre našu zdravú...
Ak sa budete zaoberať zdravou výživou, určite skôr či neskôr...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.