Osem kohútov je slušná porcia pre kuchyňu

Klasický dedinský dvor okrem vstupu do domu zabezpečuje aj vstupy do kuchyne, myslím tým materiálne vstupy, potraviny a suroviny na prípravu jedál. A nie sú to len zemiaky a zelenina či bylinky, ale aj poctivé domáce mäso. Azda najjednoduchšie je chovať sliepky, je z nich dvojaký úžitok a veľa to nestojí ani času ani peňazí.


Aj my chováme sliepky len optimálny čas, teda že pokiaľ znášajú primerane dosť vajec, majú o všetko postarané a potom im doprajeme „horúci kúpeľ“ a neostýchame sa ich uvariť v polievke alebo upiecť v elektrickej rúre.

Kým zvládneme chov z vlastných kuriatok od kvočky, zatiaľ nakupujeme malé kuriatka, z ktorých si sliepočky vychováme sami. A pretože vieme, že musíme počítať aj s úhynom aj s tým, že časť kuriatok sa zmení na kohútov a vajíčka znášať nebude, nakupujeme vždy viac kuriatok, než plánujeme chovať nosníc. Zvyčajne dvojnásobok. Takže okrem mäsa z vyraďovaného chovu nosníc máme aj mäso z mladých kohútov. To všetko je plus k vajíčkam od nosníc, samozrejme.

Tento rok nám to vyšlo tak, že k deviatim sliepkam si nechávame jedného parádneho kohúta, dúfajúc, že budú kvočky aj dobre oplodnené vajíčka a z nich kopa kuriatok, a osem jeho bratov poslúži v kuchyni, časť už svoje poslanie splnila. Dva aj opustili našu domácnosť ako podarúnok. A keďže teraz chováme Plymutky, teda poloťažké plemeno, vieme že aj sliepky budú ťažšie, ako Dominanty, ktoré mali ledva 1,2 kila, a kohúti sú ešte väčší. Polročné aj mladšie kusy mali od 2,5 do 3,2 kila a mali by tie zvyšné ešte podrásť. To už je pekný kúsok v hrnci aj na pekáči. Nehovoriac o chuti 😉

Mať možnosť každý mesiac zarezať jedného kohúta alebo poriadne veľkú sliepku je slušný príspevok k potravinovej sebestačnosti rodiny. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami, takže to nemusí byť jednotvárne jedlo. A keď sa nám minule ohlásila vzácna návšteva, povedal som to, čo bývalo na dedinách zvykom: „Zarežeme sliepku.“ Aj keď my sme zarezali kohúta, úplne bio a k nemu bola rovnako bio príloha z našej záhrady.

Podobné články:

ověřené bělení zubů doma
Kozmetické bielenie zubov
  To, ako človek vyzerá a ako sa cíti, záleží od...
Čítať ďalej
Kde nájsť nový domov?
Nie každý má to šťastie, že býva v dome svojich...
Čítať ďalej
Keď deliť stravu, tak správne
Na obedy chodím, tak ako väčšina zamestnaných ľudí, do neďalekej...
Čítať ďalej
majoránka v črepníku
Vôňa majoránky za oknom
Poznáte vôňu majoránky? Verím, že väčšina by odpovedala: "Ale iste....
Čítať ďalej
Zmrzlina: Znamená kalorickú bombu alebo zdravú maškrtu?
Leto je časom, kedy si často doprajeme mrazenú pochúťku. Mnohým...
Čítať ďalej
Ako pripravovať zaváraniny, aby sa nám nekazili?
Vaša babička alebo mamička robievala chutné zaváraniny. Vy ste si...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.