Osem kohútov je slušná porcia pre kuchyňu

Klasický dedinský dvor okrem vstupu do domu zabezpečuje aj vstupy do kuchyne, myslím tým materiálne vstupy, potraviny a suroviny na prípravu jedál. A nie sú to len zemiaky a zelenina či bylinky, ale aj poctivé domáce mäso. Azda najjednoduchšie je chovať sliepky, je z nich dvojaký úžitok a veľa to nestojí ani času ani peňazí.


Aj my chováme sliepky len optimálny čas, teda že pokiaľ znášajú primerane dosť vajec, majú o všetko postarané a potom im doprajeme „horúci kúpeľ“ a neostýchame sa ich uvariť v polievke alebo upiecť v elektrickej rúre.

Kým zvládneme chov z vlastných kuriatok od kvočky, zatiaľ nakupujeme malé kuriatka, z ktorých si sliepočky vychováme sami. A pretože vieme, že musíme počítať aj s úhynom aj s tým, že časť kuriatok sa zmení na kohútov a vajíčka znášať nebude, nakupujeme vždy viac kuriatok, než plánujeme chovať nosníc. Zvyčajne dvojnásobok. Takže okrem mäsa z vyraďovaného chovu nosníc máme aj mäso z mladých kohútov. To všetko je plus k vajíčkam od nosníc, samozrejme.

Tento rok nám to vyšlo tak, že k deviatim sliepkam si nechávame jedného parádneho kohúta, dúfajúc, že budú kvočky aj dobre oplodnené vajíčka a z nich kopa kuriatok, a osem jeho bratov poslúži v kuchyni, časť už svoje poslanie splnila. Dva aj opustili našu domácnosť ako podarúnok. A keďže teraz chováme Plymutky, teda poloťažké plemeno, vieme že aj sliepky budú ťažšie, ako Dominanty, ktoré mali ledva 1,2 kila, a kohúti sú ešte väčší. Polročné aj mladšie kusy mali od 2,5 do 3,2 kila a mali by tie zvyšné ešte podrásť. To už je pekný kúsok v hrnci aj na pekáči. Nehovoriac o chuti 😉

Mať možnosť každý mesiac zarezať jedného kohúta alebo poriadne veľkú sliepku je slušný príspevok k potravinovej sebestačnosti rodiny. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami, takže to nemusí byť jednotvárne jedlo. A keď sa nám minule ohlásila vzácna návšteva, povedal som to, čo bývalo na dedinách zvykom: „Zarežeme sliepku.“ Aj keď my sme zarezali kohúta, úplne bio a k nemu bola rovnako bio príloha z našej záhrady.

Podobné články:

Odkiaľ získať dôležité živiny pre naše telo?
Poviete si: „Jednoduché, predsa z potravy“. Áno, takmer každá potravina...
Čítať ďalej
saunasauna
Túžite po vlastnej saune? Vystavať si ju...
Pocit z dokonalého relaxu v saune si mnohí z nás nechcú užívať len...
Čítať ďalej
zeleninazelenina
Bujón – nenahraditeľný pomocník v kuchyni. Naozaj?
Polievky sú obľúbené vo väčšine domácností. Ale nie vždy sa...
Čítať ďalej
Marec je mesiac výsevu paradajok
Záhradkár musí myslieť na svoju úrodu s predstihom. Najmä u...
Čítať ďalej
Tento rok nebolo čo sušiť
Sušené ovocie máme veľmi radi a sami si ho doma...
Čítať ďalej
Kravské mlieko: Prečo je zdravé a môžeme...
Už ako malým deťom nám všetci dospelí tvrdili, že máme...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.