Urobili ste už prebierku plodov?

Ak ste túto dôležitú činnosť vo svojej záhrade ešte nestihli urobiť, máte najvyšší čas. Veľká násada plodov síce poteší, no ovocný strom môže vyčerpať a budúci rok nemusí zarodiť vôbec.


A aby sme tomu predišli, je dôležité počet plodov na strome regulovať. Zdá sa to možno kruté a nehospodárne, ale opak je pravdou. Keď odstránite nadbytočné plody, ostatné dostanú doslova väčšiu šancu na život. Získajú viac nielen živín, ale aj slnka a vzduchu. Budú tým pádom krajšie, väčšie a samozrejme aj zdravšie. Prúdiaci vzduch zabezpečí, že sa nebude šíriť hniloba ani škodcovia. A to už stojí za tú námahu.

Mne sa prebierka veľmi osvedčila. Robím ju už roky na jabloniach, občas musím prebrať aj hrušky. Záleží na tom, aká sa ukazuje úroda. Termín volím v druhej polovici mája, prípadne začiatkom júna. Čím skôr, tým lepšie. Stromy v júni aj samé zhadzujú prebytočné plody, ale veľakrát to nestačí. A tak vezmem vedierko, nožničky a strihám a strihám.

moja zdravá úroda

vlaňajšie krásavice

A ako to v praxi vyzerá? Po odkvitnutí zostáva vo zväzku viac malých plodíkov. Niektoré, zväčša tie najmenšie, prípadne nejako poškodené, jabloň sama zhodí. Ja už len dokončujem. Vo zväzku nechávam len jeden plod, ten najväčší, kráľovský. Dva nechávam len v prípade, že je plodov príliš málo. Ďalšie odstrihnem. Dávam však veľký pozor na to, aby som sa plodu, ktorý má zostať, ani nedotkla. Je to veľmi dôležité.

Takto postupujem po celom konáriku a nechávam plody na šírku dlane. Teda vo vzdialenosti cca 10-15 cm. Pohľad na strom o pár dní ma vždy presvedčí o tom, že som konala správne. Veľkosť plodov je prakticky dvojnásobná.

Pritom ide o veľmi nenáročnú prácu, ktorá ide celkom rýchlo. Zvlášť, keď všetky tieto práce robím zo zeme. Aj keď mám jablone a hrušky staré vyše dvadsať rokov, postupne som ich koruny znížila na takú výšku, že všetku „údržbu“, vrátane strihania, prípadných postrekov, prebierky aj zber, robím bez použitia rebríka.

Ak teda chcete mať tento rok kvalitnú úrodu jabĺk, neváhajte a preberajte. Oplatí sa.

Podobné články:

Načo korzet?
Pokiaľ na úvodnú otázku nemusíte odpovedať "lebo mi ho lekár...
Čítať ďalej
arganeolarganeol
Zdravá kozmetika – dary z prírody
Pomaličky, ale isto sa čoraz viac ľudí aj v kozmetike vracia...
Čítať ďalej
Aj obedové menu môže byť gastronomický zážitok....
Nízka cena, veľká porcia, jednoduchá príprava. Aj takto môžu vyzerať...
Čítať ďalej
jedlý balkón paprikajedlý balkón paprika
Pekný a či jedlý balkón?
Máte aj vy balkón? A aj ho využívate? Iste, väčšina...
Čítať ďalej
Úspora vody vďaka perlátorom
Dobrý pocit z nášho bývania nám prinášajú nie len moderné...
Čítať ďalej
Čo je za citlivosťou obchodných reťazcov na...
Slovenskom otriasa ďalší potravinový problém. Po nedávnej "búrke" okolo vraj...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Urobili ste už prebierku plodov?

  1. Spätné upozornenie: Popoluška na strome | Naše hobby

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.