Praženica je jedlo, ktoré pripravíte rýchlo, ľahko, aj v „poľných“ podmienkach a za chvíľu máte hotové teplé jedlo, ktoré môže byť nie len chutné, ale aj výživné. Existuje nespočet receptov, ako pripraviť chutnú praženicu, ale v podstate okrem vajec a trošku soli k nej potrebujete len trochu masti, oleja alebo masla, aby sa vám vajcia nepripiekli na panvicu.
A keď najprv opražíte trochu cibule, či pridáte na kolieska nakrájanú klobásku a do toho zamiešate napríklad na prúžky nakrájanú papriku, ide o skvelé letné jedlo, ktorého príprava vám nezaberie veľa času. No ale stále ostáva otvorená otázka: z koľkých vajec robiť praženicu?
Záleží od toho, aké vajcia a aké veľké vajcia použijete. Keď siahnete po lacných hypermarketových vajíčkach, tak pri veľkosti S (43 – 53 gramov) vám päť bude asi málo, keď pri tejto veľkosti cca 15% hmotnosti pripadá na škrupinu. Zato vajcia veľkosti L (63 – 73 gramov) stačia niekedy aj štyri.
Suroviny na obrázku sú z tých menších, okrem dvoch veľkých všetky ostatné vajíčka majú tesne nad 40 gramov. Nejde o nijaký výpredaj z hypermarketu, sú to prvé znesené vajíčka našich nových siedmych nosných hybridov, ktoré sme si tento rok začiatkom marca zadovážili na obnovu chovu. A ako osláviť nový začiatok, ako chutnou praženicou z týchto prvých vajec? Ako inak overiť kvalitu vlastnoručne chovaného produktu?
Bola toho riadna porcia! Boli sme na ňu však traja. Ja, priateľka a náš psík. Psík je slušne vychovaný, pri jedle nedobiedza, lebo vie, že po skončení jedenia príde čarovné slovíčko, po ktorom sa vždy slastne oblizne. Vie, že dostane do svojej misky to, čo sme jedli my a čo tu tak dobre vyvoniavalo celý čas. A tak ako my pred chvíľou si aj on všetko vychutná.
Overenie kvality chovu dopadlo na výbornú. Praženica chutila skvele všetkým. Sliepočky môžu znášať ďalej, my sa budeme o ne starať a kŕmiť ich a psík ich bude naďalej verne strážiť, ako tie pred nimi.
Komentáre