Zdravé stravovanie nie je o receptoch

Tento článok nie je o receptoch.

Tento článok nie je o diétach.

Tento článok je o zdravom stravovaní pre normálnych ľudí, ktorí chcú kúsok po kúsku zlepšiť svoje stravovacie návyky.

Jesť zdravšie nie je ťažké, ak to nepreháňame do extrémov. Aj malé zmeny budú mať v dlhodobom horizonte veľké pozitívne účinky pre vaše telo.

V minulosti bolo zdravé stravovanie akoby ľahšie. Ľudia mnohokrát nerozmýšľali nad tým, čo konzumujú a napriek tomu ich jedálničky tvorila prevažne surová strava rastlinného pôvodu. Mäso sa jedlo len výnimočne a nebolo ho veľa. Navyše, kalórie nebol problém spáliť. Každý deň sa náročne fyzicky pracovalo a vo voľných chvíľach sa tancovalo a spievalo.

Dnes stravu nevnímame len ako prostriedok na doplnenie energie, ale odmeňujeme sa ňou, trúchlime s ňou a zaujíma nás viac jej chuť ako zloženie. Navyše dnes už naše sedavé zamestnania nezodpovedajú výške požitých kalórií a samotné potraviny nie sú tak kvalitné, ako kedysi. Zažívacie ťažkosti, priberanie na váhe a rôzne choroby sa stali každodennou realitou.

Naše vyberavé jazýčky sa riadia chuťami, ktoré sú už často pomýlené jedením rôznych prídavných látok v konzumovaných potravinách. Najmä chuť umami, ktorú spôsobujú glutamáty je zodpovedná za to, že sa ocitáme v kolotoči prejedania sa, kedy zdravé stravovanie ide bokom. Ak k tomu pripojíme nedostatok pohybu obmedzeného len na presun do práce (prípadne presun medzi chladničkou a gaučom), máme vysvetlenie pre súčasný zdravotný stav priemernej populácie.

Keby ľudia dodržiavali zásady zdravého stravovania, mohli by predísť toľkým civilizačným chorobám. Problémy ako vysoký krvný tlak, cholesterol, Alzheimer či cukrovka sú všetky výsledkom toho, ako sa stravujeme.

Vystúpiť zo začarovaného kruhu hltavého jedenia a priberania však nie je až také náročné. Zdravá strava nie je veda. Stačí jednoducho zmeniť svoje stravovacie návyky. Čoraz väčšie množstvo ľudí si uvedomuje, že ak sa chcú cítiť dlhodobo dobre, musia telu dodávať kvalitné živiny. Práve preto je zdravé stravovanie odpoveďou na to, ako viesť plnohodnotný život.

Zásady zdravého stravovania

Zdravé stravovanie je vlastne obšírna odpoveď na základné otázky: Čo jem? Ako jedlo pripravujem? Kedy jem? Aké množstvá jem?

Základom zdravého stravovania je racionálna strava. To znamená jedlo, ktoré si vedome vkladám do úst s cieľom získať živiny. To je opak toho, ako sa stravuje väčšina spoločnosti, ktorá nerozmýšľa nad živinami, ale nad pôžitkom. Ak by sa to stávalo iba výnimočne, telo by sa s tým vedelo vysporiadať. Dnes však väčšina ľudí žije z chuťového pôžitku každý deň – preto majú v zásobe tie čipsy a čokolády.

Súvisiace:  Šport utužuje zdravie

Skôr, než niečo zjete, skúste sa opýtať sami seba: „Prečo to chcem zjesť? Som vôbec hladný? Dá toto jedlo môjmu telu živiny alebo len môjmu jazyku chute?“

Ak chceme svoj život zmeniť a byť zdravší, výkonnejší a spokojnejší, mali by sme denne viac sledovať, čo jeme. Tak, ako to robí aj anglická kráľovná. Aké potraviny uprednostňujeme a čo tvorí prevažnú časť nášho jedálnička? V súčasnosti existuje viacero potravinových pyramíd, ktoré nám pomáhajú zostaviť si svoj denný stravovací plán.

Základom jednej pyramídy sú obilniny vo všetkých podobách, kým základňu druhej tvorí najmä surová alebo tepelne upravená zelenina a ovocie. Čo je teda správne? O tom musíte rozhodnúť vy sami. Vyskúšať sami na sebe a sledovať, ktoré potraviny vám robia dobre a v akom zložení. Niekoho čisto zeleninová strava dostatočne nezasýti a potrebuje k nej viac obilnín, inému robí ľahšia strava a veľké množstvo vlákniny dobre. Sme predsa ľudia s rôznymi nárokmi.

Na okraji oboch pyramíd sa nachádzajú tuky, ktoré k životu potrebujeme, ale v najmenšom množstve oproti ostatným potravinám. Aj tu by sme mali uprednostňovať zdravšie verzie ako kvalitné oleje, rôzne semienka, orechy a ryby.

Nájdite si svoj vlastný spôsob zdravého stravovania. Iba vtedy bude vyhovovať vášmu telu. Jediné, čo je dôležité, je jesť plnohodnotnú stravu s cieľom dodať svojmu telu kvalitné živiny miesto jedenia pre naplnenie chuťových pôžitkov.

Sústreďte sa teda na to, čo jete a prečo to jete. To je najpevnejší základ pre zdravé stravovanie.

Podobné články:

Vlasy sa mi ježia na hlave
Tak už to začalo. Predvianočný zhon. Veľké upratovanie. Veľké nákupy....
Čítať ďalej
jablko
Medzinárodný deň jabĺk
Vedeli ste, že aj jablká majú svoj deň? Presnejšie pôvodné...
Čítať ďalej
Prestaneme kupovať potraviny z pultu v supermarketoch
Zloženie potravín priemyselne vyrábaných v továrňach a predávaných v obchodoch...
Čítať ďalej
Ako vám eliptické trenažéry pomôžu dostať sa...
Čím je teplejšie, tým kritickejší sú mnohí z nás k...
Čítať ďalej
Nezabudnite si prisoliť
Horúčavy a páliace slnko nás pripravuje o sily. Kto nepracuje...
Čítať ďalej
Balkónové paradajky II.
Asi pred mesiacom som písala o mojich balkónových paradajkách. Vtedy...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.