Posledné papriky

papriky

Je po Mikuláši a ja dojedám posledné papriky. Zvykol som si na raňajky pripraviť si dva krajce kváskového chleba s tvarohovou nátierkou a šunkou a k tomu papriky z našej záhrady. Odteraz už budem mať raňajky bez paprík. Kupované totiž nechcem a na vlastné si budem musieť teraz trochu počkať. Ale aj tak som s tohoročnou zeleninovou sezónou spokojný. Bez konzervácie sme si užili čerstvú zeleninu poriadne dlho.

 



Z kríčkov sme posledné papriky oberali na prelome prvej a druhej novembrovej dekády. Prešli už prvým prízemným mrazom, kedy najmenšie plody museli skončiť v komposte, zato ešte stále bohaté olistenie ochránilo plody v strede paprikových kríčkov. Pred prichádzajúcou vlnou mrazov sme ale všetko obrali a nejakých päť kíl uložili v kamennom dome. Každý víkend sme z nich zobrali domov na konzum, pretože v paneláku s ústredným kúrením je ich výdrž najviac päť až sedem dní.

Na november slušná úroda

Polovicu paprikových sadeníc z vlastného výsevu sme zasadili do záhonov v polovičke apríla a druhú, podľa dnes už neplatných pranostík, v polovičke mája. Tie májové mali problém, veľké horúčavy ich na pár týždňov „zarazili v postupe“. Vďaka dostatku podpovrchovej vody aj polievaniu v najväčších suchách nám prežili až do novembra a stále kvitli a plodili.

Pri tom množstve úrody sme ich nedokázali všetky zjesť čerstvé, tak spolu s paradajkami ich veľa skončilo v tucte sedemdecových pohárov leča. Dobre padne v zime si jeden otvoriť, doplniť šesť domácich vajec a dať si na večeru.

Ani tento rok sme nezabudli z najkrajších paprík odložiť semená na budúcoročný výsev. Samozrejme sme s tým nečakali až na koniec sezóny. Ale nás skutočne prekvapilo, že vydržali na záhonoch až do novembra, pretože aj keď v jeseni už nerástli alebo len veľmi málo pre chladné noci, na koreni vždy vydržia papriky dlhšie čerstvé, ako odtrhnuté a uložené v bedničkách.

Počasie okolo nás prechádza zmenou, je iné, než na aké sme boli po roky zvyknutí. Či už tomu budeme hovoriť globálne otepľovanie alebo klimatická zmena, je faktom a je dobré využiť to dobré, či nám môže priniesť. Napríklad predĺženú sezónu zeleniny v záhrade a tým väčší podiel potravinovej bezpečnosti a nezávislosti.

Podobné články:

ošatka na chliebošatka na chlieb
Ošatka na chlieb
Keď sa povie chlieb, väčšina z nás si predstaví klasický...
Čítať ďalej
Prečo vadia reťazcom živé kapre?
V našej krajine sú sviatky Vianoc spojené s rôznymi zvykmi,...
Čítať ďalej
Balkónové paradajky II.
Asi pred mesiacom som písala o mojich balkónových paradajkách. Vtedy...
Čítať ďalej
Už je v predaji Lunárny kalendár 2017...
Aj na tomto webe môžete v článkoch o pestovaní v...
Čítať ďalej
Preč s únavou a zdravotnými ťažkosťami: Prečo...
Ste unavení? Trpíte chronickými zdravotnými ťažkosťami? Pravdepodobne ste intoxikovaní. Každý...
Čítať ďalej
odolné hruškyodolné hrušky
Čo s toľkými hruškami
Záhradu sme si kupovali aj preto, aby sme mali dostatok...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.