Vôňa domáceho chleba

Kto má doma pekáreň na chlieb, vie o čom hovorím, alebo možno aj nie…

Keď poviem, že si doma pečiem svoj vlastný chlieb, hneď sa ma všetci pýtajú, či som si kúpila pekárničku. A na čo.


Väčšina ľudí, čo poznám, a kúpili si domov pekáreň, si rovno kupujú zmesi na chlieb. To je už len výhra. Majú síce čerstvý voňavý chlebík, ale aj s látkami, ktoré tam vôbec nemuseli byť.
Nehovoriac o tom, že rozpis prípravy takéhoto chleba je zhruba 3 hodiny aj s pečením, čo v žiadnom prípade nepostačuje na to, aby v ceste prebehli všetky dôležité procesy.

Ja si predstavujem a aj pečiem chlieb taký, aký sa piekol niekedy dávno, keď ešte nechyrovali o kvasniciach. Tie síce urýchlili jeho prípravu, ale za akú cenu?
Tá dlhá príprava kvásku, aj samotné kysnutie zamieseného cesta, má pre stráviteľnosť chleba dosť zásadný význam. Samotná múka obsahuje okrem lepku, kyseliny fytínovej aj bielkoviny a rôzne minerálne látky, ktoré sa vďaka dlhému procesu kvasenia pomocou kvásku lepšie rozložia a tým sa stávajú pre telo lepšie využiteľnými.

Nehovoriac o tom, aké „zázraky“ sa dnes do chleba pridávajú. Stačí si prečítať zloženie.
Aj ja som ešte nedávno kupovala chlieb, najradšej celozrnný, len som márne hľadala taký, čo neobsahuje droždie, karamel a rôzne vylepšovadlá či stabilizátory, a to všetko je problém. Tak som sa rozhodla, že nech si tie farebné, voňavé a nadýchané „chleby“ predávajú, komu chcú, ale ja to nebudem. Ja si svoj chlieb upečiem sama.

Začala som klasicky kváskom. Najprv v prášku zo zdravého obchodu. Nebola to žiadna sláva, niečo som asi urobila zle, ale zakaždým, a skúšala som to asi 3-krát, sa mi na povrchu objavila pleseň. Tak som sa rozhodla, že si kvások založím sama. A podarilo sa.

Bolo to jednoduchšie než som si myslela.

Podobné články:

Oplatí sa nabíjačka na elektromobil aj vo...
Vlastniť elektromobil dnes už nie je nič výnimočné a ani...
Čítať ďalej
Malá kuchyňa dokáže byť väčšou, ako sa...
Obvykle sa rozplývame nad časopismi o bývaní a nad obrovskými...
Čítať ďalej
dva chlebydva chleby
Prečo sa kváskový chlieb nezje celý naraz?
Dostal som túto otázku v jednej internetovej diskusii. Prečo náš...
Čítať ďalej
Priberanie kilogramov: S ktorými profesiami sú spojené...
Máte dojem, že stále priberáte ďalšie a ďalšie kilogramy, ale...
Čítať ďalej
overaloveral
Dámske overaly
Po tej minulej zime sme si ešte museli doslova odtrpieť...
Čítať ďalej
Chcete naozaj schudnúť? Jedzte
Komu sa podarilo schudnúť vďaka redukčnej diéte, zároveň si váhu...
Čítať ďalej

4 myšlienky na “Vôňa domáceho chleba

  1. Spätné upozornenie: Vůně domácího chleba | Dobře a zdravě žít snadno | Vonavky.in Vonavky, vune, parfemy, co jsou IN
  2. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Windows XP Windows XP

    Olinka táto stránka nemá chybu teším sa s Vami a budem častou návštevníčkou. Je to fakt super ukázať aj druhým ako sa dá dobre a zdravo stravovať. Supééééééééér :-))))))) Sandra.

  3. Spätné upozornenie: Vůně z parkoviště »Dobře a zdravě žít snadno | Vonavky.in Vonavky, vune, parfemy, co jsou IN
  4. Firefox 12.0 Firefox 12.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Dobrý deň,
    ja som si včera založila kvások, takže v utorok budem piecť. Teším sa naň. Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.