Grilovanie špekáčikov

klobása grilovaná

Podľa našej rodinnej tradície patrí prvý májový deň spoločnej grilovačke v záhrade. Vždy sa tešíme na voňajúce mäsko a klobásky. Tento rok sme však vymysleli malú zmenu. Môj syn s priateľkou totiž zatúžili po špekáčikoch. Zaobstarať som ich mala ja. No aj napriek mojim počiatočným obavám všetko nakoniec dobre dopadlo.


Musím sa priznať, že špekáčiky som už dávnejšie nekupovala. Zdalo sa mi, že sa ani nedá z čoho vyberať. Všetky druhy mali veľmi podobné zloženie. Na môj vkus obsahovali príliš málo mäsa a zbytočne veľa tuku. No pri dnešnom nákupe som ostala prekvapená. Príjemne!

Špekáčikov mali viacero druhov. Mne sa pozdávali tie tradičné. S poznámkou „Bez lepku a laktózy“. Vraj pre grilovanie a zábavu. No uvidíme.

Exkluzívne špekáčiky

exkluzívne špekáčiky Voľakedy by nikomu nenapadlo, že môže nájsť v špekáčikoch nejakú múku, teda lepok. Alebo zvyšky mlieka, či nebodaj mliečneho cukru, laktózy. Bolo samozrejmé, že sú z mäsa. Možno mastnejšieho. Ale z mäsa.

V poslednej dobe však v špekáčikoch veľa mäsa nenájdete. Skôr tam objavíte všetky možné náhrady od sóje, škrobu až po kdejaké stabilizátory. Preto označenie „Bez lepku a bez laktózy“ dáva akú-takú nádej, že výrobok patrí k tým lepším. Kvalitnejším. A špekáčiky, ktoré som objavila u nás v Lidli naozaj neobsahujú žiadne náhrady. Sú len z mäsa a tuku.

Základ tvorí bravčové mäso. K nemu je pridané ešte hovädzie. Pomer cca dva ku jednej. Celkový podiel mäsa je však až 80 %. A to už je celkom slušné. Že?

Ďalšou zložkou je bravčový tuk a trocha vody. Koreninám ako paprika, mleté čierne korenie či cesnak sa tiež nič vytknúť nedá. Čo ma však potešilo menej, bol výrobcami obľúbený dusitan sodný. No ale čo už s nimi. Keď bez neho už nedokážu nič vyrobiť. Snáď ho tam aspoň nie je veľa. Veď píšu, že je len súčasťou koreniacej zmesi s kuchynskou soľou.

zloženie špekáčikov
zloženie špekáčikov

Hoci je podiel mäsa vysoký, zrejme nebude až tak celkom chudé. Na druhej strane, tuk, ako je známe, robí chuť. A okrem toho, časť z neho aj tak pri grilovaní vytečie. No a s dobrým domácim kváskovým chlebíkom, ktorý ešte len upečiem, to bude jedna báseň.

Aj keď som zo začiatku neverila, že sa dajú v dnešnej dobe kúpiť aj kvalitné špekáčiky, našťastie to až také zlé nie je. Pri troche trpezlivosti a pozorného čítania zloženia na obale ich určite objavíte aj vy.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.